Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Petter sprider glädje och underlättar arbetet på onkologen i Lund

Personer med funktionsnedsättning har ofta svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. För Petter Holmqvist blev jobbet på onkologens administration i Lund vägen ut ur arbetslösheten. En vinst för både honom, kollegorna och patienterna på onkologen.

En man som plockar ut diskmaskinen i ett fikarum

Varje morgon börjar Petter Holmqvist sin arbetsdag med att hämta och dela ut post till olika de avdelningarna och att tömma diskmaskinen. Under sina postrundor rör han sig mellan två hus på sjukhusområdet.  

– Jag är nog den som vet mest om flest här, säger han och ler.   

Under sina postrundor passar han också på att prata några ord med de kollegor han träffar.  

– Vi pratar om lite allt möjligt och så brukar jag fråga hur de mår. Det gör att de slappnar av en liten stund.  

En arbetsplats för alla

Petter Holmqvist har en CP-skada och hade varit arbetslös i ett och ett halvt år innan han fick jobbet på onkologens administration i Lund. I verksamheten fanns behov av en servicemedarbetare och då blev lösningen att anställa Petter Holmqvist. Nu, tre år senare är han en självklar del av onkologen i Lund.

– Det bästa med jobbet är den sociala biten. När man är arbetslös mycket så blir det bara tråkigare och tråkigare. Alla ens kompisar jobbar under dagarna och man blir isolerad.  

Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilket behov som finns. Förutom att gå med post paketerar han bland annat varje vecka ihop patientinformationsbrev som ges till de patienter som har sitt första besök med kontaktsjuksköterskan på onkologen. Kollegorna upplever det som ett välkommet tillskott till arbetsgruppen och det blir en vinst för patienterna då sjuksköterskorna får mer tid för dem. 

Region Skåne har som mål att anställa minst 25 personer med funktionsnedsättning per år. Syftet är dels att ta tillvara den kompetens som finns, dels att ge personer som står utanför arbetsmarknaden en väg in och erbjuda en hållbar arbetssituation.

Senast uppdaterad: 16 juni 2023

Fick du hjälp av informationen på denna sida?