Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Konst i nya vårdbyggnaden i Malmö

I Region Skåne är konsten en självklar del för att skapa hälsofrämjande och attraktiva lokaler. Både för medarbetare och för besökare. Den nya vårdbyggnaden i Malmö innehåller flera fasta konstnärliga gestaltningar som bidrar till att skapa en välkomnande miljö. Här presenterar vi fem av konstverken.

Granens tid

Konstverket av konstnärsduon Goldin+Senneby består av en klon av världens äldsta gran, som ska slå rot i en specialbyggd och klimatanpassad trädkammare. Granen som klonen är hämtad från kommer från det 9 550 år gamla trädet Old Tjikko, som växer på Fulufjället i Dalarna.

Besökare och medarbetare på sjukhusområdet kan följa trädets livscykel, samtidigt som den livsuppehållande tekniken synliggörs. Det är ett verk som bjuder in till funderingar om tid.

glascylinder utomhus mellan två höga byggnader

Granens tid står uppställd på passagen vid vårdbyggnaden på Inga Marie Nilssons gata i Malmö.

Platsens ljus

Runo Lagormasinos konstverk lyser upp entréhallen till den norra vårdbyggnaden. Konstverket består av 164 handblåsta glober i laboratorieglas. Varje glob representerar en person som arbetar på sjukhusområdet och platsen de kommer från. Ljuset i globen är tänt när solen är uppe i personens hemstad.

Platsens ljus belyser Malmö som en mångkulturell stad. I detta är Skånes universitetssjukhus en stor arbetsgivare och sjukhuset en plats där människor passerar och möts.

Flera glasglober hänger ner från ett träbeklätt inomhustak

Platsens ljus lyser upp entréhallen i den norra vårdbyggnaden på Malmö sjukhusområde.

Träd att se himlen genom

Konstverket av Mats Hjelm finns på två platser i den norra vårdbyggnaden. På fönster i trapphuset följer man en tall, längs stam och grenverk upp via våningsplanen och fram till himlen. I personhissarna åker man med på en resa upp genom en trädkrona, varje hiss har ett eget träd med koppling till en specifik världsdel. Träden är: ek, ceder, kungspalm eller oliv.   

Träd att se himlen genom lyfter in avbilden av naturen på sjukhuset. Det är ett verk som bjuder in till att känna trygghet under trädkronan.

skogsfolierad glasdörr och fönster i inomhustrapphus med träpanel

Träd att se himlen genom går bland annat att uppleva i personhissarna och trapphus i den norra vårdbyggnaden på Malmö sjukhusområde.

Årsringar

Petra Lindholms konstverk finns på en plats dit de flesta inte kommer – rummet för ett sista farväl. Rummet finns intill intensivvårdsavdelning på plan 3 i den norra vårdbyggnaden. Konstverket består av två textilverk – ett som fondvägg och ett ovanför sängen i rummet, en sittnisch med ljud samt broderade bårtäcken. Färgskalan i rummet drar åt en solnedgång.

Årsringar vill med sitt totalintryck bidra till en trygg och harmonisk miljö, besökaren som stiger in i rummet ska känna att de i lugn och ro kan ta farväl av den avlidne.

avlång tavla på vägg ovanför brits med broderat täcke, samt tre ljuskällor på väggens långsida

Årsringar finns i rummet för ett sista farväl intill intensivvårdsavdelningen i den norra vårdbyggnaden på Malmö sjukhusområde.

Conflux

Konstverket av Roland Fuhrmann finns i trapphuset Noden som förbinder den nya norra vårdbyggnaden med två av sjukhusområdets äldre byggnader. Konstverket består av tolv objekt i aluminium med ett spegelglas i mitten. Med korta intervaller roterar glaset, där varje objekt har egen styrning.

Confluxs objekt är inspirerade av fibroblast, en typ av bindvävscell som aktiveras i kroppen när sår ska läkas. Här blir konsten ett sätt att binda samman arkitekturen.

färgglada runda glasskivor upphängda i vajrar i ett trapphus

Conflux i trapphuset Noden, norra vårdbyggnaden på Malmö sjukhusområde.

Senast uppdaterad: 23 april 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?