Gå till sidans innehåll

Utbildad utomlands

Du som har en vårdutbildning och en examen från utlandet är välkommen att jobba hos oss i Region Skåne.

Yrken i vården med krav på legitimation 

Det finns 22 yrken inom hälso- och sjukvården i Sverige som kräver svensk legitimation. Är du utbildad i ett annat land inom något av dessa yrken och vill arbeta i Sverige, måste du först ansöka om och få svensk legitimation innan du kan börja arbeta.

Hur du får en svensk legitimation är olika beroende på i vilket land du har tagit din examen och i vilket land du eventuellt har arbetat i. Socialstyrelsen är den myndighet som validerar och utfärdar legitimation i Sverige.

Yrken i vården som inte kräver legitimation 

Det finns en del yrken inom hälso- och sjukvården som inte kräver legitimation, till exempel undersköterska, vårdbiträde eller apotekstekniker. Kontakta Arbetsförmedlingen för att få råd om din utbildning är relevant för att arbeta inom hälso- och sjukvården i Sverige. I vissa fall kan Universitets- och högskolerådet bedöma din utländska utbildning.

Studerande utomlands 

Du som studerar medicin utomlands kan söka praktik i Sverige. Du ansöker om praktik inom Region Skåne via Lunds universitet.

Få hjälp av International Office 

International Office i Region Skåne hjälper dig som har en utländsk vårdutbildning med att ta svensk legitimation och att komma in i den svenska vården.

International Office kan bland annat hjälpa dig med:

  • Hur du ansöker och förbereder dig inför svensk legitimation.
  • Att träna på det svenska språket.

Kontakt

E-postadress: international.office@skane.se 

Senast uppdaterad: 21 april 2023

Fick du hjälp av informationen på denna sida?