Gå till sidans innehåll

Måltidskoncept för bättre hälsa

I Region Skånes nya måltidskoncept får du som patient mer inflytande över din måltid. Du får själv välja vad du vill äta. Tiden för när maten serveras kan också anpassas efter din vård och dina egna önskemål. Faktorer som är viktiga för trivseln men även för tillfrisknandet och hälsan.

Närbild på kokt potatis, ärtor och en bit fisk upplagda på en tallrik.

Måltiden - viktigt för vård och hälsa

Bra mat på sjukhus är en förutsättning för att bli frisk, läka och att medicinsk behandling ska ha effekt. Om du själv får välja vad du vill äta och får ha inflytande över när du vill äta ökar chansen att du äter upp din mat och din hälsa blir bättre. Mätningar har visat att kalori- och proteinintaget ökade med 20 procent när patienter fick mat enligt det nya måltidskonceptet.

Välj rätter från en meny

Konceptet innebär att det finns en meny med ett antal huvudrätter, smårätter och desserter som alltid är tillgängliga på avdelningen. Det gör att du kan få en tillagad måltid oavsett tid på dygnet, när det passar dig som patient. 

En god och trevlig måltid kan även vara ett välkommet avbrott i en tillvaro präglad av sjukdom och sjukhusvistelser. Du som anhörig kan få möjlighet att köpa maträtter från menyn som du kan äta tillsammans med patienten.

Minskat matsvinn

Då patienten får välja rätter själv minskar mängden mat som slängs och avdelningar som har infört måltidskonceptet har redan sett ett minskat matsvinn.  

Smak och näring i fokus

Maträtterna i konceptet tillagas med färska råvaror av Region Skånes egna kockar. Kockarna har alltid patienten och dess hälsa i fokus. De lagar mat som både ser och smakar gott, samtidigt som den är näringsrik. En innovativ förpackning gör att maten ser likadan ut på tallriken som när kocken i köket la upp portionen. 

Menyerna är anpassade till samtliga patienter oavsett hur länge du ligger inne på sjukhus, har allergier eller några personliga preferenser. Det finns olika alternativ med kött, fisk och vegetariskt.

Till alla sjukhus i Skåne  

Idag har ett antal avdelningar på olika orter konceptet. Så småningom kommer alla patienter i Region Skåne få mat från det nya måltidskonceptet.

Här hittar du konceptet idag:

  • Samtliga avdelningar på Hässleholm sjukhus, Centralsjukhuset i Kristianstad och Ängelholms sjukhus. 
  • Vissa avdelningar Sus Malmö

Senast uppdaterad: 17 juli 2023

Fick du hjälp av informationen på denna sida?