Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Tandvårdsstöd vid särskilda behov

Vid vissa sjukdomstillstånd, sjukdomar och funktionsnedsättningar, och vid ett stort och bestående omsorgsbehov finns genom Region Skånes Tandvårdsstöd möjlighet till ytterligare tandvårdsstöd.

För dessa olika stöd ansvarar Region Skåne.

Tandvård i samband med vissa sjukdomar och sjukdomsbehandlingar

Vid en del sjukdomar, tillstånd och besvär kan viss tandvård ingå som en del av sjukdomsbehandlingen. Tandvården kostar då som sjukvård och ingår tillsammans med andra avgifter för hälso- och sjukvård i sjukvårdens högkostnadsskydd. 

Tandvård om du har stort omvårdnadsbehov i dagliga livet

Om du har ett stort och långvarigt behov av personlig omvårdnad i ditt dagliga liv kan du ibland få hjälp till exempel med att bli undersökt där du bor och få viss tandvård till samma avgift som sjukvård.

Det som avgör om du kan få detta särskilda stöd är det individuella behovet av service och omvårdnad. Ålder, behov av tandvård eller privat ekonomi har ingen betydelse för bedömningen.

Tandvård om du har en funktionsnedsättning

Vid vissa långvariga sjukdomar och funktionsnedsättningar behöver man ofta mer tandvård än andra.

Det kan bero på att sjukdomen i sig medför en ökad risk för tandskador eller problem med att sköta sin munhygien, till exempel för att man skakar eller är helt eller delvis förlamad i ansiktet.

I dessa fall kan du få viss tandvård till samma pris som sjukvård.

Senast uppdaterad: 17 juli 2023

Fick du hjälp av informationen på denna sida?