Gå till sidans innehåll

Hej student!

Välkommen till oss i Region Skåne! Vi vet att det är många frågor och känslor som bubblar både inför och under tiden hos oss. Här får du svar på allt från hur du bemöter olika patienter och undviker att sprida smittor till hur du kan tänka i olika situationer.

uppslag boken Hej student

Vi berättar även lite mer om Region Skåne och hur det kan vara att jobba här. Dyker det upp frågor som inte täcks här svarar din kommande handledare gärna på dem.

Kom ihåg att ta med dig eventuella dokument från skolan till första dagen!

Teamet väntar

För att få ut så mycket som möjligt av din tid här hos oss, får du en handledare som finns där som vägledare och stöd för dig. Som student kan du räkna med att vi är intresserade av dig och din utbildning. I gengäld förväntar vi oss att du är lyhörd och tar in det du får lära dig under tiden hos oss.

Var inte rädd för att visa din nyfikenhet. Ställ gärna frågor, om inte i själva situationen så till din handledare senare. Det är självklart ok att inte kunna och veta allt. Du är ju här för att lära dig! Om du upplever att något är svårt eller inte riktigt fungerar, tveka inte att prata med din handledare eller kursansvariga på skolan.

Tips från dem som varit här:

  • Ta med bekväma arbetsskor.
  • Praktik är ett utmärkt sätt att få se och lära mycket. Ta vara på tillfället!
  • Arbetstiderna varierar på en sjukhusavdelning, ofta arbetar man skift vilket betyder att du antingen börjar tidigt eller slutar sent. Vanlig indelning är 06.45–16, 13–21.30 eller 21–07.
  • Förbered dig även på att praktisera en helg, för att se hur arbetet skiljer sig mellan vardagar och helg.
  • Ta gärna med dig en lunchlåda. Många stannar kvar och äter på arbetsplatsen.
  • Stor del av arbetet går ut på att stödja och informera närstående till den som är sjuk, vilket kan vara bra att vara förberedd på.
  • Allt du lär dig i skolan behöver du på din praktik. Anatomi, sjukdomar med mera – plugga så mycket du bara kan, du kommer att ha användning för det.
Två kvinnor i vita sjukhuskläder

Senast uppdaterad: 8 mars 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?