Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Att jobba som sjuksköterska

Sjuksköterskor är en betydelsefull yrkesgrupp inom Region Skåne. Hos oss finns utmanande arbetsuppgifter och många olika karriärvägar.

En manlig sjuksköterska tittar koncentrerat på ett läkemedel som han håller i med plasthandskar. I bakgrunden syns hyllor med fler läkemedel i flaskor och lådor.

Sjuksköterskor är en betydelsefull yrkesgrupp inom Region Skåne. Hos oss finns utmanande arbetsuppgifter och många olika karriärvägar.

För att få så bra och säker vård som möjligt för medborgarna behövs kunniga och engagerade medarbetare. Region Skåne strävar efter att vara en trygg arbetsgivare, och vill kunna ge rättvisa och fördelaktiga villkor åt alla medarbetare. Region Skåne är en kunskapsorganisation där kompetensutveckling och erfarenhet ska löna sig och över tid ge möjlighet till en gynnsam löneutveckling. 

Lönesättning – gemensam lönepolitik​

Din lön sätts individuellt utifrån kompetens och erfarenhet. I hela gruppen allmänsjuksköterska är lönespridningen mellan 30 000 och 42 000 kronor (augusti 2023).​

Förutom en attraktiv grundlön erbjuder Region Skåne ersättning utöver OB enligt de centrala avtalen, där nivån kan variera beroende på arbetstidsmått, schemaläggning med mera.​

Region Skåne erbjuder sedan 1 januari 2024 kraftfullt förstärkta ersättningar för arbete på kvällar, nätter och helger. Beslutet innebär i stort att ersättningsnivån för arbete på vardagskvällar, vardagsnätter och helgnätter dubblas och arbete på helger höjs till 150 procent.

Den nya förstärkta ersättningen gäller för alla medarbetare i Region Skåne som omfattas av OB-tillägg idag och ersätter andra typer av tillägg, till exempel nattillägg, sommarersättning och extrapassersättning.

Arbetstider

Arbetstiderna inom vården ligger generellt på 38,25 timmar/vecka enligt det centrala avtalet. Många lokala avtal ligger på runt 34 timmar, något som även gäller när man arbetar blandat dag och natt. De lokala arbetstidsmodellerna bygger i princip på att obekväm arbetstid räknas som mer värd. Det innebär att arbetstiden i praktiken förkortas ytterligare.

I Region Skåne har vi en vägledning för hur arbetstiden ska förläggas för att medarbetaren ska må bra. Det är viktigt att chefen och medarbetaren följer denna vägledning och ser till att det blir tillräckligt mycket tid för återhämtning mellan arbetspassen.

  • Arbetsdagar och lediga dagar ska spridas i schemat och mer än 4-5 arbetsdagar i följd ska undvikas.
  • Kvällspass ska inte följas av ett morgonpass och dygnsvilan bör omfatta minst 11 timmar.
  • Arbetspassen ska inte överstiga 11 timmar.

Vidareutbildning

Som sjuksköterska kan du i vissa fall få möjlighet att vidareutbilda dig och samtidigt få lön.

  • Utbildningslön innebär att du behåller din grundlön under studietiden, motsvarande den procent du studerar. Efter avslutad utbildning höjs din lön med 2 500 kronor (utifrån den lön du hade innan utbildningen påbörjades). Den förvaltning som du är anställd i prioriterar inom vilka specialiteter och vilka medarbetare som ska erbjudas utbildningslön utifrån de behov som finns.
  • Utbildningsanställning innebär att du får full lön, arbetar halvtid och studerar på halvtid. Dessa tjänster annonseras på skane.se/jobb och kan sökas av alla oavsett anställning i Region Skåne och den aktuella förvaltningen eller ej. Ett grundkrav för att komma i fråga för en utbildningsanställning som sjuksköterska är kravet att du redan har arbetat minst två år som sjuksköterska.

Specialistutbildningar för sjuksköterskor

Ny i organisationen

För att du ska få en bra start på din karriär, och känna dig trygg i din yrkesroll som sjuksköterska, får du som nyanställd genomgå ett introduktionsprogram som heter Kliniskt basår. Kliniskt basår innehåller både teori och klinisk färdighetsträning.

Årligen utexamineras cirka 480 sjuksköterskor och cirka 300 specialistsjuksköterskor i Skåne.

Senast uppdaterad: 1 februari 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?