Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Anna drivs av att bygga nytt

Anna Gamalielsson har arbetat i olika roller kopplade till testning inom IT de senaste 17 åren. Sedan drygt ett år tillbaka bygger hon upp ett testcenter från grunden i Region Skåne. Det ska bidra till att Region Skåne inte bara kan planera och genomföra förbättringar mer effektivt, utan också till att testkompetens stannar kvar.

Kvinna som föreläser med en huvudburen mikrofon

Med erfarenhet från Ericsson och IKEA har hon utvecklat en passion för både test och ledarskap. Hon är nu enhetschef för ett nytt testkompetenscenter i Region Skåne.

– Jag älskar att bygga nytt! Så möjligheten att få bygga ett helt nytt testcenter med allt vad det innebär var en helt oemotståndlig utmaning för mig! Sedan älskar jag att bygga högpresterande team. Att hitta styrkor hos individer, tillsammans sätta en härlig och positiv kultur. Jag vill att alla mina medarbetare ska älska måndagar. En hel vecka på sig att göra skillnad!

Testcenter – vad är det egentligen?

Region Skånes testcenter, eller Testkompetenscenter som enheten heter, är en central funktion som stöttar verksamheten med deras behov av testning av IT-system.

– Man behöver testa alla system för att veta om de fungerar som de ska och belysa eventuella problemområden tidigt, så att man hinner åtgärda detta innan användarna blir påverkade. På ett testcenter har man testkompetens, samt de processer, mallar och verktyg som behövs för att man ska kunna utföra testningen på ett tillfredställande sätt.

Att kunna behålla kompetensen i Region Skåne ser Anna som en stor fördelar med ett centralt testcenter.

– Vi har tidigare förlitat oss på att kunna plocka in konsulter på enskilda uppdrag vid behov. De har lärts upp, levererat och sedan försvunnit ifrån oss med sin kunskap. Vårt testcenter agerar nästan som en central konsultverksamhet, som både har anställda och konsulter som vi koordinerar mellan olika uppdrag.

Att samla alla delar på ett och samma ställe, som till exempelvis processer eller arbetsmetoder, gör att det går att planera och genomföra förbättringar på ett mer effektivt sätt.

Lekfullhet viktigt

För att Anna själv ska känna sig inspirerad och ”älska måndagar” krävs möjlighet att jobba med förändring, och att få lov att prova sig fram till rätt lösning.

– Lekfullhet och nyfikenhet tycker jag är så otroligt viktigt. Det är bara om man vågar vara sårbar och riskera att misslyckas som man kan hitta de bästa, mest innovativa lösningarna.

Samarbete med hälso- och sjukvården centralt

Anna Gamalielsson ser att det finns vissa skillnader mellan att testa inom den offentliga sektorn jämfört med den privata. Det märks framförallt inom hälso- och sjukvården.

– En sak som påverkar testningen inom exempelvis hälso- och sjukvården är att många av de system vi använder är framtagna för att användas av högutbildad vårdpersonal. Det innebär att det blir svårare för en testare att låtsas vara läkare eller sjuksköterska, än att till exempel låtsas vara en konsument som vill handla på nätet. Det får till följd att vi ofta är väldigt beroende av vårdpersonalen under testandet och vi samarbetar därför tätt i alla projekt. En annan aspekt man måste förhålla sig till är regelverk kring exempelvis patientdata och medicintekniska produkter.

Senast uppdaterad: 16 juni 2023

Fick du hjälp av informationen på denna sida?