Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Hallå prao!

Har du fått en praoplats hos oss? Välkommen till oss i Region Skåne! Vi vet att du kan ha många frågor och känslor inför tiden hos oss. Här får du svar på vad du kan förvänta dig av oss, vad vi förväntar oss av dig och vad du kommer att möta när du är här.

En kvinna och en man i varselkläder pekar och tittar mot ett husbygge

Vi berättar också lite mer om Region Skåne och hur det kan vara att jobba här. Har du frågor som vi inte svarat på här? Börja med att prata med din kontakt på skolan. Är du redan ute på prao och har frågor så tveka inte att prata med din handledare.

Inför din tid hos oss

Vi ser fram emot att träffa dig och vill att du ska ha bästa möjliga tid här hos oss. Vi är intresserade av vem du är och vad du vill lära dig mer om. Var nyfiken och ställ frågor om det är något du inte förstår.

Inför första dagen

  • Se till att du vet vart du ska vara någonstans, och kolla upp hur du hittar hit. Vet du inte adressen så fråga din kontakt på skolan.
  • Ta gärna med dig en lunchlåda, många tar med sig mat och äter tillsammans i lunchrummet. Ofta kan du också köpa mat i närheten, men det beror på var du har din praoplats.
  • Säg till om du behöver vila. Det är viktigt att du säger till om du behöver en liten rast för att fylla på med energi, även om det är så att din handledare behöver ”jobba på”.

Ta gärna del av informationen som finns här, men vi förväntar oss inte att du förbereder dig på något annat sätt. Din handledare kan berätta mer om vad som gäller på just din praoplats när du är här.

Du som ska ha din prao inom hälso- och sjukvården kan behöva förbereda dig lite extra.

Vi stöttar dig hela veckan

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din tid här hos oss får du en handledare. Handledaren är den person som kommer att följa dig under veckan.

Handledaren finns där för att svara på dina frågor och stötta dig under din tid hos oss. Om du tycker att något är svårt eller inte riktigt känns bra så prata med din handledare om det.

Var dig själv

En del undrar hur man ska vara som praktikant. Om man ska vara framåt och ta för sig eller vara tyst och lyssna. Svaret är: Var dig själv! Vi arbetar i team och alla personligheter behövs, det gör gruppen stark.

Arbetsuppgifter

När du är hos oss kan dina arbetsuppgifter se väldigt olika ut. Var du än gör din prao kommer du att få träffa många olika yrkeskategorier, prova olika arbetsuppgifter och lära dig många nya saker.

Du kan få prova allt från att hjälpa till med maten på ett sjukhus eller gå med prover till laboratoriet, till att delta vid reparationer av tekniska maskiner. Kanske får du lära dig ta stick i fingret eller att mäta hjärtats elektriska aktivitet, det vill säga ta ett EKG.

Det kan vara så att du också får jobba med ett eget uppdrag under veckan. Ett exempel kan vara att skriva ett reportage om din vecka eller att intervjua den kollega du tycker har det mest intressanta yrket.

Första dagen kommer du och din handledare att gå igenom vad du kommer att göra under veckan.

Arbetstider

Du är hos oss ungefär sex timmar varje vardag. Du börjar ungefär klockan 8 och slutar vid klockan 16. Tiderna kan se lite olika ut beroende på var du är och hur arbetstiderna ser ut där.

Senast uppdaterad: 8 mars 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?