Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Hur är det att jobba i vården?

Det bästa med vårt jobb är att ingen dag liknar den andra. Visst har vi rutiner men först och främst jobbar vi med människor, och människor är olika.

Kvinnlig barnmorska lyssnar med ens tratt på en gravid kvinnas mage.

Att arbeta i vården och vara hos oss innebär att du kommer att se och möta många olika människor i utsatta och svåra situationer. Varje person du möter bär på en berättelse. Vårt jobb är att möta alla jämlikt och utifrån just deras berättelse.

Se människan

Det är många olika saker som formar oss som personer. Utbildning, sjukdom, inkomst, uppväxt, vänner, värderingar, ålder, sexualitet, religion, språk och kultur är några exempel.

Vi måste alltid se förbi eventuella olikheter och se personen vi pratar med istället. I grund och botten är vi alla bara människor. Människor med egna tankar, känslor och problem. Patienten har kommit till oss för att hen behöver vård. Och vi är alltid på patientens sida när det gäller att ge vår bästa vård. 

Att möta personer som mår dåligt

Alla människor behöver vård någon gång i livet. Det kan bero på att man råkat ut för en olycka, att man fått en sjukdom eller andra besvär. Patienter kommer att finnas runt dig, i korridorer, väntrum och faktiskt i nästan alla miljöer som du kommer att vistas i.

Det innebär att du kanske kommer att se någon som mår väldigt dåligt eller som skadat sig illa. Du förväntas aldrig göra någonting. Vi som jobbar här har ansvar för att se till att patienterna har det så bra de bara kan.

Om du tycker att något är obehagligt så tveka inte att berätta det för din handledare. Vi vill dig väl och vill därför hjälpa dig om något inte känns okej.

Senast uppdaterad: 8 mars 2024

Fick du hjälp av informationen på denna sida?