Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 30 april 2024

Etikpodden: Rutiner på gott och ont

Mycket inom sjukvården styrs av rutiner. De förutbestämda ramarna och mallarna är värdefulla, vården ska vara likvärdig över hela landet. Men riskerar vi att få en robotisering av vården om det går för långt? I det senaste avsnittet av Etikpodden diskuteras rutiner i sjukvården på gott och ont.

En medarbetare i vården håller sen stödjande hand på en patients axel.

Samtalet leds av programledare Lars Mogensen. Kring bordet sitter också Johan Brännmark, filosof vid Stockholms universitet och ordförande i Etiska rådet samt Niels Lynöe som är professor emeritus i medicinsk etik vid Karolinska Institutet och även han medlem av Etiska rådet. 

– Det finns problem med rutiner om man hänger sig för mycket i dem, säger Niels Lynöe och tar upp exemplet att man alltid måste fråga patienten om olika livsstilsvanor. 
 
– Om patienten kommer med en vaxpropp i örat, varför ska man fråga om alkoholvanor? Det är inte relevant. 
 
Det som utmärker rutinen är just att saker ska göras på ett bestämt sätt. Och samtidigt, konstaterar Johan Brännmark, vet vi att både patienter och medarbetare är olika till sin karaktär, och att patientmöten kan se olika ut. 
 
– Om man behandlar patienten som en löpande bands-produkt som hela tiden ska hanteras på samma sätt, då blir det svårt att bygga en förtroendefull relation med patienten. Samtidigt kan bra rutiner spara tid och göra kommunikation enklare. Det är ju inte tanken att tillvaron ska vara en ständig serie av improvisationer, säger Johan Brännmark som också konstaterar att vi ser en tillväxt i sjukvården av både vård- och omvårdnadsrutiner och administrativa rutiner.

Etikpodden

Etikpodden är en podd från Etiska rådet i Region Skåne och riktar sig till dig som arbetar i sjukvården, beslutsfattare i sjukvården och dig som är allmänt intresserad. I podden diskuteras aktuella etiska teman av etiska rådets seniora och kunniga ledamöter.   

Podden finns där poddar finns. 

Etikpodden avsnitt 20: Rutiner – på gott och ont (soundcloud.com)

Senast uppdaterad: 30 april 2024