Gå till sidans innehåll

Att jobba som sjuksköterska

Sjuksköterskor är en betydelsefull yrkesgrupp inom Region Skåne. Hos oss finns utmanande arbetsuppgifter och många olika karriärvägar.

En sjuksköterska tar på sig ett munskydd, hon tittar in i kameran.

Sjuksköterskor är en betydelsefull yrkesgrupp inom Region Skåne. Hos oss finns utmanande arbetsuppgifter och många olika karriärvägar.

För att få så bra och säker vård som möjligt för medborgarna behövs kunniga och engagerade medarbetare. Region Skåne strävar efter att vara en trygg arbetsgivare, och vill kunna ge rättvisa och fördelaktiga villkor åt alla medarbetare. Region Skåne är en kunskapsorganisation där kompetensutveckling och erfarenhet ska löna sig och över tid ge möjlighet till en gynnsam löneutveckling. 

Lön

I hela gruppen sjuksköterskor (alla åldrar och anställningstider, inklusive de med specialistutbildning, barnmorskor och biomedicinska analytiker) ligger lönerna mellan dryga 29 000 och 43 000 kronor, när vi tar bort de tio procent som har lägst lön och de tio procent som har högst lön. 

Ytterligare några tusen tillkommer per månad i ob-ersättning om man är heltidsanställd och går på schema, något som gäller för såväl grund- som specialistutbildade.

Inom vissa delar av vården utförs tillfälliga extra arbetsuppgifter på frivillig bas, till exempel kliniska prövningar eller särskilda kösatsningar. Extra lönevillkor gäller i dessa situationer.

Arbetstider

Arbetstiderna inom vården ligger generellt på 38,25 timmar/vecka enligt det centrala avtalet. Många lokala avtal ligger på runt 34 timmar, något som även gäller när man arbetar blandat dag och natt. De lokala arbetstidsmodellerna bygger i princip på att obekväm arbetstid räknas som mer värd. Det innebär att arbetstiden i praktiken förkortas ytterligare.

I Region Skåne har vi en vägledning för hur arbetstiden ska förläggas för att medarbetaren ska må bra. Det är viktigt att chefen och medarbetaren följer denna vägledning och ser till att det blir tillräckligt mycket tid för återhämtning mellan arbetspassen.

  • Arbetsdagar och lediga dagar ska spridas i schemat och mer än 4-5 arbetsdagar i följd ska undvikas.
  • Kvällspass ska inte följas av ett morgonpass och dygnsvilan bör omfatta minst 11 timmar.
  • Arbetspassen ska inte överstiga 11 timmar.

Vidareutbildning

Som sjuksköterska kan du i vissa fall få möjlighet att vidareutbilda dig och samtidigt få lön.

  • Utbildningslön innebär att du behåller din grundlön under studietiden, motsvarande den procent du studerar. Efter avslutad utbildning höjs din lön med 2 500 kronor (utifrån den lön du hade innan utbildningen påbörjades). Den förvaltning som du är anställd i prioriterar inom vilka specialiteter och vilka medarbetare som ska erbjudas utbildningslön – utifrån de behov som finns.
  • Utbildningsanställning innebär att du får full lön, arbetar halvtid och studerar på halvtid. Dessa tjänster annonseras på skane.se/jobb och kan sökas av alla oavsett anställning i Region Skåne och den aktuella förvaltningen eller ej. Ett grundkrav för att komma i fråga för en utbildningsanställning som sjuksköterska är kravet att du redan har arbetat minst två år som sjuksköterska.

Läs mer om utbildningsanställning

Ny i organisationen

För att du ska få en bra start på din karriär, och känna dig trygg i din yrkesroll som sjuksköterska, får du som nyanställd genomgå ett introduktionsprogram som heter Kliniskt basår. Kliniskt basår innehåller både teori och klinisk färdighetsträning.

Årligen utexamineras cirka 480 sjuksköterskor och cirka 300 specialistsjuksköterskor i Skåne.

Senast uppdaterad: 19 april 2023

Fick du hjälp av informationen på denna sida?