Gå till sidans innehåll
Publicerad: 25 april 2024

Vårdförbundet utlöser konflikt i avtalsrörelsen

SKR och Vårdförbundet har inte nått en överenskommelse. Vid klockan 16 på torsdagen tar Vårdförbundet ut sina medlemmar i konflikt. Mycket av vården i Region Skåne kommer fungera som vanligt, men vissa verksamheter kan påverkas.

En skylt med Region Skånes logotype.

Konflikten innebär att Vårdförbundet tar ut sina medlemmar i övertids-, mertids- och nyanställningsblockad.

– Konflikten innebär stora ansträngningar för Region Skåne. Det mesta av vården fungerar normalt, men ju längre en konflikt pågår, desto större blir påverkan på vården, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

När det behöver göras prioriteringar i vård och i användningen av resurser sker en regional samordning av beslut. Olika verksamheter kan påverkas olika mycket och åtgärder kommer att vidtas efter behov. Utgångspunkten är precis som vanligt att patienter med störst medicinska behov prioriteras högst.

– Vi har inrättat en organisation som dagligen analyserar och hanterar risker och konsekvenser av konflikten, med målet att påverkan för patienterna ska bli så liten som möjligt, säger Pia Lundbom.

Patienter ska söka vård som vanligt och utgå ifrån att inbokade vårdbesök blir av. Patienten kontaktas om besöket skulle ställas in.

– Vi i Region Skåne bedriver en samhällsviktig verksamhet som har avgörande betydelse för våra invånare. Vi arbetar alltid för en hög patientsäkerhet och en god arbetsmiljö, och det gäller även nu när vi överväger olika åtgärder i samband med konflikten.

Senast uppdaterad: 25 april 2024