Gå till sidans innehåll
Publicerad: 5 mars 2024

Skånsk kultur i fokus när kulturministern besökte Skåne

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) besökte Skåne under måndagen. Under dagen lyftes verksamheter och kulturinstitutioner som spelar en betydelsefull roll i utvecklingen av det skånska kulturlivet och besöksnäringen i regionen.

Carl-Johan Sonesson (M), Christian Emil Sønnichsen 11 år och kulturminister Parisa Liljestrand (M) sitter vid ett bord och tittar på datorer.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) spelar Uppåkra i Minecraft med hjälp av Christian Emil Sønnichsen, 11-åringen som grävde fram en 1500 år gammal agraff. Till vänster Carl Johan Sonesson. (M), regionstyrelsens ordförande och i bakgrunden arkeologen Sofia Winge.

Flera olika besök i kultur-Skåne stod på programmet när kulturminister Parisa Liljestrand besökte Skåne igår. Programmet inleddes på Skånes Dansteater med en diskussion om kultur och hälsa samt representation, organiserat av Skånes Dansteater tillsammans med Musik i Syd.

– Kulturministerns besök ökar inte bara förståelsen för Skånes kulturella rikedomar utan bidrar också till viktiga diskussioner om tillgänglighet, delaktighet och branschutveckling inom kulturen. Det är ett tillfälle för regionen att visa upp sin mångfald och sin förmåga att vara en ledande kraft inom kulturlivet i Sverige, säger Anna Lyrevik, chef för kulturförvaltningen.

Kulturturism och spelutveckling

Kulturarv och kulturturism var i fokus då Uppåkra besöktes, i regi av Uppåkra Arkeologiska Center och Visit Skåne. På Malmö Live delade representanter från Malmö Live och Malmö Opera med sig av sina erfarenheter och sitt arbete för att främja tillgänglighet och delaktighet inom kulturen.

Dagens sista stopp gjorde hos Sharkmob Motion Capture Studio på Gamla Väster i Malmö. Temat där var de kulturella och kreativa branscherna, särskilt inom spelutveckling.

Under kvällen pratade Karin Karlsson, projektledare för Eurovision, om varför Malmö och Skåne är en idealisk plats för denna typ av arrangemang och Film i Skåne delade med sig av insikter om filmbranschens utveckling i Skåne.

Senast uppdaterad: 5 mars 2024