Gå till sidans innehåll
Publicerad: 21 februari 2024

Region Skåne utbildar alla medarbetare i IT- och cybersäkerhet

Myndigheter och civilsamhället utsätts ständigt för nya hot och attacker mot sin IT-miljö. Region Skåne satsar på att stärka sitt skydd genom att erbjuda alla medarbetare i Region Skåne att snarast gå en ny utbildning i IT- och cybersäkerhet.

Person står framför tre datorskärmar med ryggen mot kameran.

– Hotbilden mot Sverige har ökat det senaste året, och som en följd av det ser vi att det blir allt vanligare med intrångsförsök i vår IT-miljö. Vi behöver därför tillsammans skärpa vår beredskap mot alla former av både hot och rena attacker. I det arbetet spelar Region Skånes chefer och medarbetare en väldigt viktig roll. Av den anledningen har vi tagit fram en ny obligatorisk läraktivitet för att öka medvetenheten, säger Marie Louise Arendt, chef IT-säkerhetsenheten. 

Alla medarbetare i Region Skåne spelar en viktig roll i arbetet med att öka medvetenhet och säkerhetstänket i hela organisationen. Den nya utbildningen i IT- och cybersäkerhet tar knappt en timme att genomföra och tar upp ämnen som vikten av IT- och cybersäkerhet, hur man kan agera säkert på internet, säkerhet kring arbetsmiljö och utrustning samt hur man rapporterar incidenter.

– Antalet cyberattacker blir fler och vi kan inte enbart förlita oss på de tekniska lösningar och skydd som finns i Region Skåne. Människor spelar alltid en stor roll oavsett hur bra de tekniska skydden är. Information i olika former är organisationers mest värdefulla tillgångar. Eftersom Region Skåne driver en verksamhet med hjälp av information, digitala komponenter och system, behöver vi säkerställa att alla medarbetare har de rätta verktygen, så att vi ska kunna ha kontroll över våra tillgångar och upprätthålla vårt operativa arbete, säger Marie Louise Arendt.

Senast uppdaterad: 21 februari 2024