Gå till sidans innehåll
Publicerad: 3 maj 2024

Region Skåne redo för Eurovisionfest i Malmö

Under Eurovisionveckan väntas uppemot 100 000 tillresta besökare till Malmö och säkerhetsarrangemangen kring eventet är omfattande. Region Skåne har beredskap för att ta emot extra patienter. Dessutom finns ett nära samarbete med polis, räddningstjänst och Malmö stad för att effektivt kunna hantera följderna av eventuella oönskade händelser i samband med tävlingen.

gatuvy över Friisgatan i malmö med folk och Eurovision-vimplar

Region Skåne står väl rustat inför nästa veckas Eurovisionfest. Till exempel är bemanningen inom ambulansverksamheten sedan länge planerad och schemalagd inom ordinarie arbetstid. Skånes universitetssjukhus akutmottagning i Malmö är förberedd på att ta emot fler patienter under veckan. På sjukhusområdet i Malmö är säkerheten förstärkt med bland annat ökad bevakning.

– Hur man väljer att ta höjd för det förväntade ökade inflödet av patienter kan variera mellan olika verksamheter. Vissa löser det, inledningsvis, inom befintlig verksamhet men har som alltid en beredskap för att kunna hantera situationer som kan uppstå. På övergripande regional nivå så förstärker vi vår krisledningsfunktion under Eurovision, säger Rasmus Havmöller, tf säkerhets- och beredskapsdirektör, Region Skåne.

Alla Region Skånes verksamheter ska alltid ha beredskap för, och planer som kan aktiveras vid, allvarliga händelser och när behoven överstiger resurserna.

Säkerhet skapar vi tillsammans

Det är polisens uppdrag att tillsammans med arrangören se till att Eurovision kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt. Utöver de säkerhetsåtgärder som myndigheter och offentliga organisationer vidtar så kan vi alla bidra till vår gemensamma trygghet. Det är viktigt att vara uppmärksam på sin omgivning och källkritisk till information vi får både av andra och på sociala medier.

Så kan du bidra till säkerheten:

  1. Var uppmärksam. Avviker personer eller föremål från det normala?
  2. Ta kontakt. Fråga om du kan hjälpa till.
  3. Bedöm situationen. Är du osäker – ta hjälp.
  4. Skaffa hjälp. Känns situationens hotfull eller misstänkt – kontakta väktare eller polis.

Extra tåg och bussar i Malmö

Tävlingarna på Malmö Arena och de många kringarrangemangen i stan  kommer att märkas i både gatubilden och i stadstrafiken. Skånetrafiken förstärker sin trafik både inom samt till och från Malmö under veckan. Vid eventuella störningar i kollektivtrafiken meddelas detta som vanligt i Skånetrafikens app och på skanetrafiken.se.

Fler tåg och bussar under Eurovision (skanetrafiken.se) 

Trafikavspärrningar och trafikpåverkan (malmo.se)

Senast uppdaterad: 3 maj 2024