Gå till sidans innehåll
Publicerad: 9 april 2024

Operation av smärtsam plattfot kan ge ökad livskvalitet

Att leva med smärtsam plattfot kan ge problem med hela kroppen – och när det gör ont att gå påverkas livskvaliteten. Om sjukgymnastik inte hjälper kan operation av plattfot bidra till förbättrad hälsa, visar en forskningsstudie av Ida Osbeck, doktorand och AT-läkare på Centralsjukhuset Kristianstad.

Porträttbild i kontorsmiljö på kvinnlig leende person.

Plattfot innebär i stora drag att man har ett lågt fotvalv och att fotvalvet är nedsjunket. Det är vanligast att personer kring 60 år har besvär med plattfot. Symtomen kan ge smärta i den drabbade foten men ofta även smärtor i höft, knä och rygg eftersom kroppen belastas felaktigt.  

– De som deltog i forskningsstudien ser sin hälsa som mycket dålig. Plattfot som smärtar har stor betydelse för hur de upplever sin hälsa. För de som vill få hjälp med en smärtsam plattfot är sjukgymnastik första steget, men om detta inte fungerar ger fotkirurgi resultat. Vi kan göra stor skillnad och öka livskvaliteten med hjälp av en operation, säger Ida Osbeck. 

Komplex operation

Operationen för att få bort smärtan på grund är plattfot är komplex då det ofta handlar om flera mindre ingrepp under en och samma operation. Men de är också framgångsrika då den som opererats oftast kan stå och gå utan smärtor en tid efter operation. 

– De som väntar på en planerad operation av plattfothet har sämre hälsa och skattar sin allmänna hälsa lika lågt eller lägre än vad patienter med höft- och knäartros gör före en operation. Men fotkirurgin har utvecklats mycket under de senaste åren. Just nu granskar vi data som tyder på att patienternas livskvalitet förbättras mycket efter en operation. 

– Nästa steg är att se om hälsan förbättras olika mycket beroende på vilket ingrepp man väljer att utföra, säger Ida Osbeck.

Mycket är outforskat

Plattfothet och hur det kan påverka på den allmänna hälsan är ett ganska okänt område. Och nu pågår en studie med målet att få samma kvalitet på behandlingen inom fotkirurgi i hela landet. 

– Det finns olika sätt att räta ut felställningen i foten, men det finns inte många vetenskapliga bevis för vilken kirurgisk behandling som ger bäst resultat. Så mycket är outforskat inom fotkirurgi, som är ett spännande område där vi kan göra stora förbättringar för patienterna, säger Ida Osbeck. 

Fakta om plattfot

  • Plattfothet är en felställning i foten där bland annat fotvalvet sjunker mot underlaget. Det är ofta smärtsamt och kan ge stelhet, påverkat gångmönster och belastningsrelaterad smärta i övriga delar av kroppen.    
  • Några av de vanligaste ingreppen som utförs mot plattfothet i Sverige kallas osteotomier. Det betyder att man kan såga av och förskjuta hälbenet inåt mot kroppens medellinje eller göra en kil på fotens utsida. I det senare fallet används en benbit från bäckenet eller också placeras en metallkil för att vinkla fotens främre del inåt mot medellinjen av kroppen.    
  • Tillståndet är medfött eller kan utvecklats i vuxen ålder. Barn har till exempel oftast mjuk plattfothet. Detta betraktas som ett normaltillstånd och kräver oftast ingen behandling.    

Senast uppdaterad: 9 april 2024