Gå till sidans innehåll
Publicerad: 29 april 2024

Nya vårdbyggnaden i Malmö bjöd in till Öppet hus

I lördags fick omkring 500 personer en förhandstitt i den nya vårdbyggnaden på Skåne universitetssjukhus i Malmö. Vi följde med när nyfikna kikade in i enkelrummen, var med under en låtsasoperation och kunde se hur en intensivvårdsavdelning fungerar.

En kvinnlig person tar en bild av en skärm inne i ett vitt sjukhusrum.

Neurologimottagningen hade öppet för nyfikna besökare. Foto: Monne Ljungberg.

Än så länge står byggnaden tom, men redan om en vecka flyttar de första patienterna in.  
 
– Vilken fantastisk byggnad! Och vilken utsikt man har från översta våningen – här skulle jag vilja jobba – trots att jag är pensionär, konstaterar Sigrun Sigurdórsdóttir som njöt av utsikten från elfte våningen. 

Två personer tar en bild av utsikten från högsta våningen.

Många passade på att titta på och föreviga utsikten. Foto: Monne Ljungberg

Rogivande hus

Till den här delen av den nya vårdbyggnaden flyttar mottagningar för ortopedi och neurologi samt avdelningar för ortopedi, geriatrik, njur- och transplantation samt intensivvård. En stor förändring är att alla patienter enbart kommer att vårdas i enkelrum.  
 
– Jag tycker att huset ger ett harmoniskt och rogivande intryck och det är väl just det som vården handlar om. Och så tror jag att miljön med enkelrum gör folk snabbare friska. Och det är ju bra för alla, menar läraren Per Jönsson efter att ha kikat runt i huset. 

En övningsdocka ligger nedbäddad i en sjuksäng. I bakgrunden står öppethus-besökare.

Foto: Monne Ljungberg.

Konsten i centrum

Konsten har fått stor plats i huset. Bland annat är hiss- och trapphallarna klädda i askträ för att skapa känslan av att befinna sig i själva stammen av ett träd. Flera var fascinerade över att konsten är påtaglig både i korridorer, matsalar och i allmänna utrymmen. 
 
– Jag jobbar med konst till vardags och blir så imponerad över hur konsten lyfter och ger hela sjukhuset en själ. Det har blivit så fantastiskt fint, tycker Ýrr Jónasdóttir.

Attraktiv arbetsmiljö

Flera medarbetare som ska flytta in i de nya lokalerna var på plats för att visa upp sin nya arbetsplats och många besökare var imponerade efter rundturen. 
 
– Det känns tryggt att operationssalarna här tillhör de modernaste i Sverige – om det skulle behövas. Extra roligt att få en rundtur eftersom min fru är operationssjuksköterska och en av dem som kommer att jobba här. Viktigast nu är att medarbetarna nu får en attraktiv arbetsmiljö som förhoppningsvis lockar fler att jobba här, säger Per Jönsson. 
 
Det öppna huset hölls i den ena av vårdbyggnadens två delar som byggs på sjukhusområdet. Den andra delen står klar för inflyttning om drygt ett år. 

Kort om vårdbyggnaden

  • Består av två huskroppar som började byggas 2018. 
  • Tio vårdavdelningar med 244 enkelrum – 22 av dem är anpassade för intermediärvård.
  • 23 operationssalar med 12 uppdukningsrum och 46 postoperativa platser.
  • Intensivvårdsavdelning med 14 platser för vuxna och barn.
  • Ankomstavdelning för planerade operationer. 
  • Centralt placerad sterilteknisk enhet som rengör, desinficerar och steriliserar instrument. 
  • Mottagning med dagvård. 
  • Administrativa lokaler. 
  • Publika miljöer (apotek, kiosk, café med mera). 
  • Omklädningsrum och cykelgarage. 

Senast uppdaterad: 29 april 2024