Gå till sidans innehåll
Publicerad: 6 maj 2024

Nu tar sjukhuset plats i den nya vårdbyggnaden i Malmö

Att flytta avdelningar med svårt sjuka patienter kräver enorm detaljplanering. Varje minut är kritisk när patienter och livsnödvändig utrustning flyttar in i den nya vårdbyggnaden på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

En grupp sjukvårdsmedarbetare rullar sängar genom en korridor

Förberedelserna inför flytten har pågått i ett år.

Efter sex års arbete står den första delen av den nya vårdbyggnaden på sjukhusområdet i Malmö klar. Den 6 maj flyttar intensivvårdsavdelningen in, följt av två ortopediavdelningar, geriatrikavdelningen och njur- och transplantationsavdelningen den 7 maj, samt mottagningarna för ortopedi och neurologi den 13 maj.  

– Vi har planerat för flytten i drygt ett år och varje minut är detaljplanerad. Vi har också dubbel bemanning under dagarna kring flytten för att se till att allt flyter på utan att patientsäkerheten påverkas, berättar Heléne Sjöström, enhetschef på intensivvårdsavdelningen i Malmö. 

Stora förbättringar för vården

Den första delen av vårdbyggnaden innehåller en utökad intensivvårdsavdelning, fyra vårdavdelningar och mottagningar för ortopedi och neurologi. Den innehåller även fem nya toppmoderna operationssalar som ska tas i bruk i början av 2025.  

–  Det här innebär stora förbättringar för vården, för patienterna och för medarbetarna. Det är ett stort lyft för alla verksamheter och ger goda förutsättningar för att samtidigt stärka patientsäkerheten, säger Björn Ekmehag, förvaltningschef på Skånes universitetssjukhus.

Projektet fortsätter

Kort efter att första delen av vårdbyggnaden tagits i bruk kommer även sjukhusets huvudentré att flytta till Inga Marie Nilssons gata 47 där det finns informationsdisk och apotek. 

Projektet Nya sjukhusområdet Malmö omfattar också en servicebyggnad med nytt laboratorium och logistikcentral, ett nytt bårhus, utbyggt rörpostsystem, teknisk infrastruktur och kulvertar med självkörande truckar. Projektet avslutas hösten 2025 när den andra delen av vårdbyggnaden står klar för inflyttning med bland annat ytterligare 6 vårdavdelningar och 18 operationssalar. 

–  Vi är väldigt glada och stolta över att kunna erbjuda vård i en ny och toppmodern vårdbyggnad. Det är väldigt roligt att få vara med vid en så positiv förändring i utvecklingen av Skånes universitetssjukhus, säger Björn Ekmehag.

Fakta om Nya sjukhusområdet Malmö

  • Började byggas 2018.
  • Rymmer tio vårdavdelningar med 244 enkelrum, 22 av dem är anpassade för intermediärvård (vårdnivå mellan intensivvård och traditionell vård).
  • Innehåller mottagningar kopplade till inflyttande verksamheter, även för endoskopi.
  • Innehåller 23 operationssalar med 12 uppdukningsrum och 46 postoperativa platser.
  • Innehåller Intensivvårdsavdelning med 14 platser för vuxna och barn.
  • Har en ankomstavdelning för planerade operationer.
  • Rymmer en centralt placerad sterilteknisk enhet som rengör, desinficerar och steriliserar instrument.
  • Har plats för publika miljöer som bland annat apotek, kiosk och café.
  • Hela Projektet Nya sjukhusområdet Malmö omfattar utöver en ny vårdbyggnad även en servicebyggnad med nytt laboratorium och logistikcentral, ett nytt bårhus, utbyggt rörpostsystem, teknisk infrastruktur och kulvertar med självkörande truckar.
  • Byggkostnaderna för hela projektet ligger på 12,3 miljarder kronor samt 1, 9 miljarder för utrustning.