Gå till sidans innehåll
Publicerad: 17 april 2024

Nu blir frikortet digitalt

Nu kan invånare se både frikort och högkostnadskort digitalt när de loggar in på 1177.se. Den nya e-tjänsten på 1177.se ger en överblick över betalda besöksavgifter, och visar hur långt det är kvar för att uppnå frikort.

animerad bild på en mobiltelefon som visar e-tjänsten frikort

- Det här är en efterfrågad förändring. Vi vet att det är många som föredrar att utföra vårdärenden digitalt när det går. Det är enkelt och smidigt att kunna följa sina ärenden via 1177.se och att samla information där, och något vi vill underlätta, säger Anna Strömblad, kommunikationsdirektör, Region Skåne

Syns i inloggat läge

När invånaren loggar in på 1177.se kan hen bland annat se vilka besök som registrerats under den senaste tolvmånadersperioden, hur mycket som är inbetalt för perioden och hur mycket som återstår till frikortsnivån. När beloppet för frikort är uppnått ser invånaren också information om frikortsnummer och kortets giltighetstid.  

Högkostnadskort och frikort hittas under rubriken Högkostnadsskydd under Övriga tjänster när man loggar in på 1177.se. För den som inte har möjlighet att logga in går det bra att be om en utskrift på mottagningen. 
Alla Sveriges regioner, med undantag för Region Värmland, har valt att ansluta sig till den nya e-tjänsten. För vårdbesök hos vårdgivare som inte är anslutna till den nationella e-tjänsten krävs dokumentation av betalda avgifter, så att de kan föras in i den digitala översikten. Mer information om detta finns på 1177.se.

Vad är högkostnadsskyddet?  

Högkostnadsskyddet gäller för all sjukvård som inte kräver inläggning på sjukhus, och innebär att invånare betalar som mest 1 400 kronor under en sammanhängande period på tolv månader. Därefter har invånaren rätt till ett frikort, som gör att hen inte behöver betala för fler besök under den perioden. 

Patientavgifter i Skåne (1177.se)

Senast uppdaterad: 17 april 2024