Gå till sidans innehåll
Publicerad: 7 maj 2024

Kolla vilket tryck i Folkets park!

När folkfesten startar i Folkets park finns Region Skåne på plats och erbjuder blodtrycksmätningar. På så sätt får många människor chansen att upptäcka ett högt blodtryck och göra något åt det innan det leder till allvarliga sjukdomstillstånd.

Torbjörn Andersson, klädd i blå skjorta med armen instucken i en blodtrycksmätar-apparat.

Torbjörn Andersson, som är på besök från Borås, passade på att kolla blodtrycket i Folkets park.

Torbjörn Andersson, 64 år, på besök från Borås, tycker att det är bra att mätningar erbjuds fritt då det är ett tag sedan han kollade sitt blodtryck. 
– Det är klart att jag tänker mer på min hälsa nu än när jag var 20 år. 

Heléne Severin, sjuksköterska på njurmottagningen vid Skånes universitetssjukhus, Sus, kollar på siffrorna och säger att hans blodtryck är något högt. Men de konstaterar att mätningen kan påverkas av att Torbjörn Andersson haft en seg infektion som knappt gått över, att han precis gått nio kilometer från Limhamn, att han inte vilade fem minuter innan och att han pratade under själva mätningen. 

Medan han väntar på att göra en ny mätning berättar Heléne Severin att en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige har högt blodtryck och att de sällan har några symtom. 

– Men upptäcker man högt blodtryck tidigt kan man förebygga allvarliga sjukdomstillstånd och bidra till ökad hälsa, säger hon. 
Därför har hon med sig information om vad man kan göra för att sänka sitt blodtryck. Samma råd finns också på 1177.

Torbjörn Andersson gör en stund senare en ny mätning som fortfarande ligger över 140/90, den gräns där man rekommenderas att följa upp sitt blodtryck på en vårdcentral. 
– Min sambo jobbar dessutom inom vården så jag går nog och kollar upp det framöver, säger han.

Därför är det viktigt att ha koll på blodtrycket

  • Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige har högt blodtryck. Det är den enskilt viktigaste riskfaktorn för allvarliga följdsjukdomar som till exempel stroke, hjärtinfarkt och kronisk njursjukdom om det inte behandlas.  
  • En förhöjd blodtrycksnivå märks inte, utan kräver mätning för att upptäckas. Därför är regelbunden blodtrycksmätning kombinerat med hälsosamtal om levnadsvanors påverkan, viktiga hälsofrämjande satsningar för hälso- och sjukvården.
  • Kolla vilket tryck! (1177.se)

Här erbjuds blodtrycksmätningar och hälsoråd  

  • Mätning och hälsoråd erbjuds på samtliga 84 vårdcentraler inom Region Skånes primärvård och hos de 47 privata vårdcentraler inom Region Skånes vårdval som valt att medverka.
  • Erbjudandet gäller samtliga fredagar i maj från klockan 10.00 till stängning och riktas specifikt till redan listade patienter på respektive vårdcentral. 
  • Blodtrycksmätningar erbjuds 7–11 maj, klockan 13–18, i Jaktpaviljongen i Folkets park i Malmö.
  • Mätningar erbjuds i samband med att den nya vårdbyggnaden i Malmö öppnar. I entrén på Inga Marie Nilssons gata 47, den 17 samt 20–24 maj.

Heléne Severin och Annika Hörlén välkomnar besökare in i Jaktpaviljongen i Folkets Park i Malmö.

Senast uppdaterad: 7 maj 2024