Gå till sidans innehåll
Publicerad: 22 april 2024

Här är Region Skånes två nya special-ambulanser

Region Skåne har tagit emot två nya avancerade ambulanser för specialtransporter. Med mer utrymme för avancerad teknik kan nu exempelvis IVA- och neonatalpatienter transporteras på ett säkrare sätt – samtidigt som man behåller en hög nivå av avancerad vård.

En stor gul ambulansbil kör ut genom en garageport.

– Den högspecialiserade vård som bedrivs i Skåne gör att vi har ett behov av komplicerade patienttransporter, både inom regionen och av de patienter som flygs in från resten av Sverige och Europa, säger Roger Nihlén, verksamhetschef, ambulanssjukvården i Region Skåne. 

Enklare avancerade transporter

Med betydligt större utrymme jämfört med traditionella akutambulanser, kan de nya fordonen rymma större medicinska team och mer utrustning. Utrymmet gör det också lättare att positionera patienten för bästa möjliga tillgång för vårdteamet. Det innebär enklare och mer patientsäkra transporter av exempelvis neonatal- och IVA-patienter. Samtidigt finns också plats för exempelvis föräldrar att sitta tillsammans med sitt barn under transporten.

– Den bärande principen för dessa nya specialtransporter är att vi inte ska behöva sänka vårdnivån under transporten, utan kunna ta med den personal och utrustning som svarar mot de behov som finns hos våra mest utsatta patienter, säger Roger Nihlén.

Plats för föräldrar att följa med

Fordonen är också anpassade för att hantera avancerad medicinteknisk utrustning. Bårarna är utformade för enkel och säker fastsättning av utrustning och i vårdutrymmet finns förankringspunkter för tyngre apparatur, exempelvis så kallad ECMO-utrustning. För att stödja den energikrävande medicintekniska utrustningen är ambulanserna utrustade med större batterikapacitet än vanliga ambulanser. De har också solceller på taket för att ladda batterierna.

Vårdutrymmet i bilarna är helt slutet och kan upprätthålla undertryck för att öka säkerheten vid transport av smittsamma patienter. Luften i utrymmet renas med HEPA-filter och UV-ljus, för att minimera risken för smittspridning.

Fakta

  • De två enheterna kallas STARS (Specialtransport ambulans, Region Skåne) och tas i drift den 1 juni. 
  • Två enheter kommer att hantera transporter av de mest vårdkrävande patienterna.
  • Exempel på patientgrupper är neonatalpatienter i kuvös och IVA-patienter.
  • Det större utrymmet möjliggör mer medicinteknisk utrustning och större team som arbetar med patienten.
  • Två kuvöser ryms i bilen och det finns även plats för två föräldrar att åka med. 

Senast uppdaterad: 22 april 2024