Gå till sidans innehåll
Publicerad: 24 april 2024

Båstad-Bjäre läkarpraktik utses till Skånes bästa vårdcentral

Båstad-Bjäre läkarpraktik får utmärkelsen Skånes bästa vårdcentral 2024. Genom ett arbetssätt med stort fokus på kvalitet och patientnöjdhet samt ett toppresultat i Nationella patientenkäten tar vårdcentralen hem årets pris.

En grupp glada personer står uppradade. En håller i ett diplom.

Christel Theander, undersköterska, Elin Fredriksson, sjuksköterska, Christina Larsdotter Petersson, distriktssköterska, och Torbjörn Lindqvist, läkare och delägare.

– Det känns fantastiskt, men vi slår oss inte till ro utan tänker att vi ständigt kan bli bättre, säger Torbjörn Lindqvist, läkare och delägare, Båstad-Bjäre läkarpraktik.

Priset delades ut av primärvårdsnämndens ordförande Lisa Flinth (L) vid primärvårdsnämndens sammanträde under onsdagen. Utmärkelsen ger Båstad-Bjäre läkarpraktik en prissumma på 60 000 kronor och ett glasäpple designat av Hanne Dreutler. Förra året kom Båstad-Bjäre läkarpraktik på andra plats.

– Vi gör inte de ständiga förbättringarna för att vinna priser. Vi gör det för våra patienter. Vi jobbar väldigt målorienterat med kvalitet och tillgänglighet och har utvecklat en speciell logistik för att lyckas. Sjuksköterskor tar ett stort ansvar men har möjlighet att hämta oss läkare vid behov, säger Torbjörn Lindqvist.

Fantastiska insatser under året 

Utöver Båstad-Bjäre läkarpraktik var även Vårdcentralen Lunden och Bjärreds vårdcentral nominerade till utmärkelsen. De tilldelades diplom, 20 000 kronor och även de fick ett glasäpple.

Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, lyfter fram prisets funktion för att uppmärksamma vårdcentralernas viktiga roll i den skånska vården.

– Alla vårdcentraler i Skåne spelar tillsammans en oerhört viktig roll för våra invånare. Till dem ska vi vända oss i första hand när vi blir sjuka, när vi skadar oss eller behöver råd om vår hälsa. Därför känns det fantastiskt att få gratulera vinnaren och lyfta alla Skånes fantastiska vårdcentraler, säger Pia Lundbom.

Hedersomnämnande för största förbättring 

Det delades även ut ett förbättringspris i form av ett hedersomnämnande. Vinnarna av detta är de vårdcentraler som gjort störst förbättring i nationella patientenkäten från ett år till ett annat, i detta fall från 2022 till 2023, Årets hedersomnämnande delas ut till både Capio vårdcentral Malmö, Västra hamnen och Vårdcentralen Tornet.

Vinnarmotiveringen till Båstad-Bjäre läkarpraktik

”Årets vinnare är en vårdcentral med bäst resultat av alla vårdcentraler i Skåne i Nationella patientenkäten där helhetsintryck, patientens upplevelse av respekt och bemötande samt kontinuitet och koordinering sticker ut som särskilt positiva. Mycket goda resultat bland kvalitetsindikatorer för vårdcentraler i Hälsoval Skåne utmärker även den vinnande vårdcentralen, exempelvis för andel patienter med fast läkarkontakt, vårdgarantin med bedömning inom tre dagar och målvärde inom diabetes.

Sammantaget visar detta på ett arbetssätt med stort fokus på kvalitet och patientnöjdhet ur ett brett perspektiv.”

Här är Skånes bästa vårdcentraler 2024

Båstad-Bjäre läkarpraktik
Bjärreds vårdcentral
Vårdcentralen Lunden
Centrumläkarna i Helsingborg
Viklinik vårdcentral Lund
Hälsomedicinskt center i Hjärup
Vårdcentralen Limhamnsläkarna
Capio vårdcentral Bunkeflo-Hyllie
Kry vårdcentral Laurentii
Vårdcentralen Knislinge

Om Skånes bästa vårdcentral

Skånes bästa vårdcentral är en årlig utmärkelse som tidigare hette Glasäpplet. Priset går till den vårdcentral som förra året visade bäst resultat för ett antal kriterier, däribland patientomdömen i den Nationella patientenkäten och kvalitetsindikatorer som exempelvis andelen listade med fast läkarkontakt och uppfyllelse av vårdgarantin.

Senast uppdaterad: 24 april 2024