Gå till sidans innehåll
Publicerad: 28 mars 2024

Här kan du titta på konst på våra sjukhusområden i påsk

Stora insekter med solcellsvingar, järnträd och ett tegelkonstverk inspirerat av en rekonstruerad vikingaborg. Publika konstverk finns på flera platser på sjukhusområdena i Skåne – perfekt för en konstrunda under påsken.

Kollage med fyra bilder med konst från Region Skånes sjukhusområden.

Under påsken arrangeras konstrundor på flera håll i Skåne. Men du vet väl om att du även kan gå en liten konstrunda på flera av Region Skånes sjukhusområden? 

I Region Skåne är konsten nämligen en självklar del för att skapa välkomnande, och attraktiva miljöer. I offentliga rum som till exempel väntrum, entréer, mottagningar och konferensrum inom sjukvården bidrar konstverken till att skapa en positiv och inspirerande miljö.

Hälsofrämjande effekter

Region Skåne har närmare 34 000 verk i sin konstsamling, som innehåller allt från målningar och fotografier till ljuskonstverk och skulpturer.  

Konstnärliga gestaltningar hjälper till att skapa en hälsofrämjande drivkraft i vård- och arbetsmiljöer. I sjukhusmiljöer kan de hjälpa människor att må bättre genom att dämpa ängslan och fungerar som både distraktion och andrum. Därför är det viktigt att alla invånare i Skåne får möjligheten att möta konsten i Region Skånes fastigheter och verksamhetslokaler.  

En abstrakt skulptur i rött tegel.

”Föränderlig profil” av Ulla Viotti, vid Lasarettet i Trelleborg. Inspirationen till konstverket kommer från Trelleborgen, den rekonstruerade vikingaborg som man har funnit spår av i Trelleborg. Verket består av tegel som är hämtat från Sönderjylland i Danmark.

En abstrakt skulptur i rostig metall.

”Järnträdet” av Ulf Trotzig, vid Centralsjukhuset i Kristianstad. Skulpturen sattes ursprungligen upp på en innergård 1973 samtidigt som Centralsjukhuset i Kristianstad byggdes. Den flyttades dock ganska snart till nuvarande plats på gräsmattan utanför sjukhuset. Konstverket består av corten (järn legerat med koppar och andra metaller), ett material som var på modet under 1970-talet.

En grupp, höga figurer av aluminiumbrons som har gjutits i formar av svarvat trä.

”Väktare” av Emelie Sandström, vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Konstverket består av en grupp, höga figurer av aluminiumbrons som har gjutits i formar av svarvat trä. Tittar man riktigt nära kan man till och med se ådringarna på ”träet”. De avlånga bronsfigurerna bär namnet ”Väktare”, då konstnären vill att de ska upplevas som gestalter som vakar över platsen och skänker trygghet.

Skulptur av två stora karaktärer, insekter, farkoster, instrument eller organismer som ser ut att ha landat nära varandra.

”Solvingar” av Thomas Nordström och Annika Oskarsson, vid Helsingborgs lasarett. Konstverket består är två karaktärer, insekter, farkoster, instrument eller organismer som har landat nära varandra. Vingarna är uppbyggda av solceller som, likt fotosyntes, samlar in solens energi. Energin används indirekt till belysning av platsen.

Senast uppdaterad: 28 mars 2024