Gå till sidans innehåll
Publicerad: 15 april 2024

Ha roligt och må bra långt upp i åren

Att träna och att äta grönsaker är bra för hälsan vet de flesta. Men det finns fler sätt att öka sitt välmående långt upp i åren – som att leva mer lekfullt, prova nya saker och vårda sina relationer.

Katarina Steding-Ehrenborg, i bakgrunden en grön häck

Katarina Steding Ehrenborg, fysioterapeut vid Skånes universitetssjukhus och docent i experimentell fysiologi vid Lunds. Bild: Lunds universitet universitet

Det menar Katarina Steding Ehrenborg, fysioterapeut vid Skånes universitetssjukhus och docent i experimentell fysiologi vid Lunds universitet. Hon forskar om hur hjärtat påverkas av träning, och det var i samband med sin forskning som hon började intressera sig för vilka faktorer som skapar ett lyckligt och långt liv. 

– Det finns hjärtpatienter som skattar sig minst lika lyckliga som de som inte är sjuka. Det tyder på att hälsa är något annat än själva sjukdomen, åtminstone för dessa patienter.  

"Superåldringar" en nyckel

I forskningen hittade hon flera ledtrådar till vad som kan leda till ett lyckligt liv långt upp i åren. Träning och en hälsosam kost är grundstenar för en bra hälsa – men hon hittade också andra faktorer. I USA finns ett begrepp som kallas ”superåldringar”, där amerikanska forskare studerat en grupp 80-plussare vars hjärnor krympte långsammare, de tappade hälften så mycket av sin hjärnvolym och mådde bättre jämfört med sina jämnåriga.  

– Gemensamt för ”superåldringarna” tycks vara att de har en förmåga att återhämta sig från livets motgångar och förändringar, och att fortsätta utvecklas även senare i livet, säger Katarina Steding Ehrenborg. 

Och det finns flera goda vanor för att leva ett längre och friskare liv. Katarina Steding Ehrenborg landar i tre tips: 

Lev lekfullt 

Studier visar att de som har ett lekfullt sinne lever längre. Har du barn eller barnbarn kan det handla om att kasta sig in deras lekar, gå på balansgången på lekplatsen – eller gå bredvid skogsstigen i stället för på den. 
 
– Att göra mer som barn gör är generellt ett bra tips. För då får du in mycket fysisk aktivitet i din vardag samtidigt som du tränar upp balansen – två saker som är viktiga för ett hälsosamt liv, säger Katarina Steding Ehrenborg. 

Prova något nytt 

Lär dig spela ett instrument, läs en faktabok i stället för skönlitteratur eller ge dig på det medelsvåra korsordet i stället för det lätta. Att lära sig nya saker håller hjärnan aktiv, och det spelar ingen roll hur sent i livet du börjar. Hittar du en ny aktivitet som dessutom känns meningsfull, ökar du dina chanser ännu mer till ett lyckligare liv. Även här kan vi lära av ”superåldringarna” från den amerikanska forskningen, menar Katarina Steding Ehrenborg. 

– De utmanar sig själva, fortsätter vara nyfikna och backar inte för att bryta invanda mönster. 

Vårda dina relationer 

Ofrivillig ensamhet kan leda till både psykisk och fysisk ohälsa, enligt Folkhälsomyndigheten. Sociala relationer är viktiga för vårt allmänna välbefinnande men det handlar inte nödvändigtvis om att ha många vänner, utan snarare att hålla kontakt med de personer i ens liv som man bryr sig om.  

– Det kan räcka med en god vän som du vårdar din relation till. Det kommer att öka din motståndskraft när livet blir svårt, säger Katarina Steding Ehrenborg, som sammanfattat sina tips i boken ”Bättre med åren: forskarens bästa tips för ett långt och lyckligt liv”.

Senast uppdaterad: 15 april 2024