Gå till sidans innehåll

Region Skåne

Publicerad: 22 maj 2024

Många vill mäta blodtrycket på vårdcentralerna

Region Skånes satsning Kolla vilket tryck! är i full gång. Målet är att sänka trösklarna och fånga upp personer som har högt blodtryck i god tid. ”Det är supersmidigt”, säger patienten Eva Nilsson.

Undersköterskan Josefine Johansson möter dem som vill mäta sitt blodtryck i gyllene skor och med en stor knapp med Kolla vilket tryck! på bröstet.

Region Skåne har gjort hela maj månad till hjärtmånad. Det pågår en stor satsning på att kolla blodtrycket. Genom att erbjuda drop-in där patienterna själva kan mäta trycket blir det enklare att ha koll på sitt hjärta. Och det blir ett gyllene tillfälle att prata levnadsvanor.  

En möjlighet att prata om livsstil 

Längst ner i korridoren på Kroksbäcks vårdcentral har medarbetarna förberett en avskärmad del där man kan slå sig ner för att kolla trycket. Sjuksköterskan Iwona Ismail gör sig redo att möta drop-in besökarna. 

– Detta är jättekul och jättebra. Jag hoppas att drop-in kan locka hit personer som kanske inte kommer till vårdcentralen så ofta annars. Det ger en möjlighet att prata om livsstil. Hur stressen påverkar oss, och maten. Det är många faktorer som påverkar blodtrycket, säger Iwona Ismail. 

Viktigt upptäcka i tid 

Vårdcentralen Kroksbäck är en av Malmös äldsta vårdcentraler. Den har runt 7 000 listade och ligger i ett socioekonomiskt utsatt område. 

– Många vet inte om att de har högt blodtryck. Det är inte alla som har symtom, men högt blodtryck kan drabba vem som helst. Det är viktigt att upptäcka i tid. Jag tror att man kanske glömmer bort sig själv lite i vårt stressade samhälle. Det är lätt att glömma bort blodtrycket när man är stressad och det är så mycket annat i livet, säger Iwona Ismail. 

"Ska tipsa även min väninna"

Nu kommer dagens första drop-in besökare. Eva Nilsson rullar in med sin rullator och ett stort leende. Hon har gått på samma vårdcentral i 40 år och kallas för VIP:are av medarbetarna. För några veckor sedan upplevde hon yrsel, trötthet och huvudvärk. Symtomen visade sig vara högt blodtryck och hon har nyligen börjat medicinera. Hon känner sig redan lite piggare säger hon, men vill gärna kolla om värdena gått ner. Idag passar hon på att kolla trycket innan hon träffar en väninna för att fika. 

– Det är jättebra att de har öppet så här, det är bara att titta in om. Det är supersmidigt. Det var en trevlig överraskning att det bara var att komma hit, säger Eva Nilsson innan hon sticker in armen i mätaren. 

Trots att hon flyttat till Tomelilla fortsätter hon att gå till sin vårdcentral i Malmö.

– Den är så bra. Vi har så bra kontakt, det är jättebra personal och jag får träffa samma läkare. Jag känner mig trygg här. De är personliga. Jag ska säga till min väninna också att gå och kolla trycket.  

Blodtrycksmätaren alltid på plats för egenmätning 

Även till vardags är vårdcentralen mån om att det ska vara enkelt att ha koll på den egna hälsan. Direkt innanför dörren står blodtrycksmätaren även andra dagar. Här finns också en våg och en mätsticka för att kolla längden.  

– Det är väldigt uppskattat. Det är viktigt att förenkla blodtrycksmätningen. Att mäta trycket tar extremt mycket resurser för oss till vardags. Patienten ska ju helst sitta ner i lugn och ro innan provtagningen, säger Isabelle Kagan, tf verksamhetschef. 

Hon tycker att satsningen med drop-in är ett bra sätt att möta patienterna.

– Vi vill hjälpa våra patienter och fånga upp dom så tidigt som möjligt. Att hitta problemen innan det är för sent. Det är så mycket vi kan få fram och fånga upp när det gäller livsstil genom att mäta blodtrycket. Kanske dricker man för mycket, röker eller snusar. Det kan öppna upp för samtal om kostvanor, säger Isabelle Kagan. 

Om det visar sig att den som kollar sitt tryck har för höga värden bokas personen in för uppföljning. Det kan vara hos sjuksköterska för att göra en andra kontroll, eller till en läkare om trycket är mycket högt.  
Vårdcentralen Krocksbäck funderar på att införa drop-in för att kolla trycket permanent från och med i höst, säger Isabelle Kagan.

"Känns bra att kunna ge råd"

En annan vårdcentral som förberett sig för hjärtmånaden är Vårdcentralen Vittsjö. Strax över klockan tio vilar Monika och Leif Svensson i varsin stol i väntrummet. Egentligen kom de för att vaccinera sig, men fick syn på att de också kunde kolla sitt blodtryck och stannade kvar. De hade inte sett att erbjudandet fanns innan och tror att fler kan ha missat det. Nu har de redan planerat att sprida det vidare till sina många vänner och bekanta i bygden. 

– Det ska bli roligt att se hur många som kommer, säger undersköterskan Josefine Johansson som står beredd i mätrummet, i sina gyllene tofflor och med en stor knapp med Kolla vilket tryck! på bröstet. 

Josefine Johansson tror att det är bra att fler får koll på sitt blodtryck och hur man kan behandla det, eftersom det kan ge så allvarliga följdsjukdomar.

– Många som har högt blodtryck vill gärna ha råd om hur de kan sänka det utan att behöva ta tabletter. Då känns det bra att kunna ge dem råd, säger Josefine och går för att kalla in Monika från väntrummet.

Mer om blodtryck

Isabelle Kagan, tf verksamhetschef på Vårdcentralen Kroksbäck, sjuksköterska Iwona Ismail och Eva Nilsson som tittat in för att kolla trycket. Foto: Bengt Flemark

Senast uppdaterad: 22 maj 2024