Rörelse viktigt för alla – men måste anpassas efter förmåga
Även den som har råkat ut för en skada, har en funktionsnedsättning eller återhämtar sig från en operation mår oftast bra av att röra på sig. Det gäller bara att hitta ett sätt som passar ens egna förutsättningar. Det menar Malin Jönsson Lundgren, fysioterapeut och verksamhetschef på Abels rehab i Malmö.

Malin Jönsson Lundgren är fysioterapeut och verksamhetsledare på Abels rehab i Malmö.
– Det är viktigt att stegra successivt, att inte kasta sig in i något nytt. Lyssna på kroppen och träna allsidigt med lite styrketräning och något pulshöjande. Skador kan man aldrig helt förebygga, men ju bättre förberedd man är desto mindre är risken att de sker, säger hon.
Att sätta upp realistiska mål för sig själv och sin träning efter exempelvis en skada eller operation är viktigt för att lyckas, berättar Malin Jönsson Lundgren medan hon visar runt i lokalerna på Abels rehab, som är en del av den offentliga primärvården i Skåne. Här finns både ett välutrustat gym och en gympasal där patienterna tillsammans med sin fysioterapeut eller arbetsterapeut kan träna och göra övningar som en del av sin rehabilitering.
Malin Jönsson Lundgren har jobbat här sedan mitten av 1990-talet och sedan drygt tio år tillbaka är hon dess verksamhetschef. Patientkontakt har hon fortfarande.
– Som fysioterapeut är det väldigt inspirerande att kunna hjälpa personen framför mig, utifrån just hennes eller hans förutsättningar.
Ser till hela människan
Till Abels rehab kommer alla typer av patienter. Gemensamt för många är att de söker hjälp för en smärtproblematik av något slag. Det kan handla om ryggvärk som pågått i tio år, ett knä som vridits om i skidbacken eller om artros i lederna.
Andra kan ha problem med motoriken till följd av en stroke eller Parkinsons sjukdom. Vissa patienter har medfödda funktionsnedsättningar som påverkar rörligheten på olika sätt.
– För oss är det viktigt att se till helheten. Vi tittar förstås specifikt på skadan eller det som gör ont, men för många är det också viktigt att prata om att röra sig mer, att komma ut och cykla eller promenera. Om vi fokuserar på flera muskelgrupper brukar det också hjälpa den skadade delen. Rör du dig får du i gång kondition och cirkulation och annat som bidrar till att minska besvären.
För Malin Jönsson Lundgren, själv före detta fotbollsspelare och sedan många år engagerad som fysioterapeut i FC Rosengård, är rörelse centralt för nästan all typ av rehabilitering. Och hon poängterar att det är patienten själv som behöver axla det största ansvaret.
– Det handlar inte bara om hur man agerar när man besöker oss, utan hur man jobbar rent generellt med sin hälsa. Oftast kan och ska man röra sig på något sätt.
Att röra sig behöver inte kosta mycket tid eller pengar
Att få in mer rörelse i sin vardag behöver inte vara dyrt eller komplicerat, påpekar Malin Jönsson Lundgren. All fysisk aktivitet räknas och det gäller att anpassa rörelserna efter just ens egna specifika förutsättningar, inte minst om man har nedsatt rörelseförmåga av en eller annan anledning.
– Alla har vardagliga bestyr, som att handla, diska, laga mat och att sköta sin hygien. Bara genom att göra det är du aktiv. Allt man gör är att av godo, även det lilla. Ta en kort promenad om du kan, gör övningar med armarna om du är rullstolsburen, försök hålla i gång även om du återhämtar dig efter en operation. Det finns alltid något man kan göra.
Samtidigt poängterar Malin Jönsson Lundgren att man ska kontakta vården, i första hand sin vårdcentral, om man behöver hjälp med en bedömning och eventuell fortsatt rehabilitering. Genom att träffa en fysioterapeut eller arbetsterapeut kan man få hjälp med att lägga upp ett anpassat träningsschema med övningar. Det finns också olika gruppverksamheter som kan vara aktuella under en rehabiliteringsperiod.
– Vi samarbetar med olika patientföreningar som erbjuder aktiviteter och dem uppmuntrar vi våra patienter att gå med i.
Fakta Puls & kram
Vill du också röra dig mer i vardagen? Just nu pågår Region Skånes kampanj “Puls & kram” som syftar till att få fler att komma i gång med rörelse.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
Senast uppdaterad: 11 april 2025