Publicerad: 14 april 2025

Så kan du hjälpa ditt barn att röra på sig mer

Barn och unga behöver röra på sig varje dag för att må bra fysiskt och psykiskt. Men ibland kan det av olika anledningar vara svårt att komma i gång. Här ger specialistpsykolog Eva Larsson sina bästa tips till föräldrar som vill hjälpa sina barn att få en rörligare vardag.

Eva Larsson är specialistpsykolog inom neuropsykiatri vid barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Helsingborg. Hon har en bakgrund inom idrottspsykologin och brinner extra mycket för rörelsens påverkan på barns och ungas psykiska mående.

– All rörelse räknas! Om man upplever att man är för stillasittande är det ett bra tips att hitta och fokusera på en sak man vill förändra, utan att det blir för svårt. Det är viktigt att känna att man lyckas.

Det säger Eva Larsson, specialistpsykolog inom neuropsykiatri på barn- och ungdomspsykiatrimottagningen i Helsingborg. För henne har motion alltid varit viktigt och med en bakgrund inom idrottspsykologin brinner hon extra mycket för rörelsens påverkan på barns och ungas psykiska mående. Inom Bup Region Skåne är råd och riktlinjer om goda levnadsvanor en väl integrerad del av många av de behandlingar som erbjuds för den psykiska hälsan.

– De allra flesta vet att man ska äta rätt, sova ordentligt och röra på sig. Men det kan vara väldigt svårt att få till en förändring och där vill vi gärna hjälpa till, säger hon.

Stillasittande stort problem

Eva Larsson är bland annat involverad i ett projekt som under en tid har testat att bjuda in patienter i tonåren och deras anhöriga till en workshop kring just goda levnadsvanor. Där har man diskuterat kost, sömn och fysisk aktivitet och vilka vanor man själv kan förändra. Eva Larsson håller som bäst på att utvärdera satsningen.

– Stillasittande är ett stort problem bland barn och unga i dag. En rapport från Generation Pep visar att bara två av tio barn följer rekommendationerna om 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Samtidigt fortsätter den psykiska ohälsan att öka.

Bestäm delmål

Att fysisk aktivitet kan göra skillnad för det psykiska måendet är klarlagt. Men för många barn och unga med till exempel ångestproblematik eller depression kan det kännas som ett oöverstigligt hinder bara att gå utanför dörren. På webbtjänsten Bup Skåne online finns råd, fakta och självhjälp om vikten av rörelse men också om flera andra områden som rör psykisk hälsa samlade.  

Som förälder är det lätt att känna sig stressad när ens barn inte mår bra. Eva Larsson tycker att det är viktigt att sätta små delmål som är enkla att nå.  

– Det är viktigt att målen är realistiska så man känner att man kan lyckas. Det kan handla om att ta en kvällspromenad tillsammans några gånger i veckan. Det behöver inte vara organiserad träning och det behöver inte kosta pengar, utan kan vara saker som går att göra hemma eller ute.

Foto från en lekplats med gungleksak utformad som en häst.

Motionera tillsammans

Sådana enkla saker kan också vara att ta trappan i stället för hissen eller att cykla till skolan i stället för att åka bil. Varje familj behöver med andra ord hitta det sätt som fungerar i just deras vardag. Eva Larsson har själv små knep som hon ofta tar till för att aktivera hela familjen.

– När maten står på spisen brukar jag göra ett snabbt träningspass på tio minuter och ibland får jag med mig barnen på det. Häromdagen var vi ute i en park och då sa jag ”nu ska vi se hur snabbt vi kan springa runt dammen” och så sprang vi allihop. Vi använder också gratisappar med träningsprogram och min dotter gör ibland yogapass på nätet.

På  sidan Puls & kram på 1177 finns också tips om hur man med enkla medel kan träna hemma. Att använda vardagsföremål som finns hemma kan vara ett roligt sätt att träna tillsammans med barnen som dessutom är gratis. Där finns också en slumpgenerator som kan ta fram olika rörelser om fantasin tryter.

Viktigt att arbeta med motivationen

Hur mycket man som vuxen kan och ska styra barnets fysiska aktiviteter beror förstås mycket på barnets ålder. Äldre barn och tonåringar behöver själva få vara med och lägga upp en plan för sina aktiviteter, menar Eva Larsson.  

– Det är bra att avlägga tid tillsammans för att sätta upp specifika mål, bestämma när man ska arbeta med dem, vilka hinder som kan uppstå och vilken belöning man ska få efteråt. Att arbeta med motivationen är viktigt.  

Eva Larsson återkommer till att det är de egna förutsättningarna som måste få styra.  

– En tonåring kanske kan tänka sig att gå till gymmet och köra ett styrkepass, medan en annan kanske behöver börja med en promenad på 500 meter. Som förälder är det viktigt att inte komma med pekpinnar, utan att tillsammans prata om vad som går att genomföra.

Eva Larssons fem bästa tips till föräldrar som vill hjälpa sina barn att röra sig mer:

  1. Sätt upp realistiska mål som underlättar för barnet att lyckas. Planera hur och när ni ska nå målen. Prata om vilka hinder som kan uppstå.
  2. Engagera dig gärna i aktiviteten, men anpassa dig efter barnets önskemål om och behov av stöd.
  3. Jobba med motivationen, till exempel genom att tillsammans bestämma om en belöning när ni har nått målet. Det behöver inte kosta pengar utan kan handla om att till exempel ta en fika eller göra en utflykt ihop.
  4. Följ upp delmålen och se vad som gick att genomföra och vad som behöver justeras.  
  5. Bestäm en belöning för varje delmål ni klarar och arbeta med att hålla i gång motivationen.

Puls & kram (1177.se)

Hur mycket behöver barn och unga röra på sig? (vard.skane.se)