Överläkaren som blir landslagsspelare en vecka om året
Gustav Christensen, överläkare vid Skånes universitetssjukhus, är lagkapten för det svenska läkarlandslaget i fotboll och har nyligen kommit hem från Irland och årets världsmästerskap. ”Det är en fruktansvärt rolig vecka varje år”.

Felix Djärf, ST-läkare inom kirurgi, och Gustav Christensen, överläkare på Hudmottagningen, jobbar båda på Skånes universitetssjukhus. De är dessutom spelare i det svenska läkarlandslaget och syns här i samband med en världsmästerskapsmatch i Dublin.
Till vardags jobbar Gustav Christensen som sektionschef och överläkare på Hudmottagningen vid sjukhuset i Lund och forskar om hudcancer vid Lunds universitet, men en vecka per år förvandlas han till fotbollsspelare i landslaget. Eller mer specifikt – läkarlandslaget. Evenemanget World Medical Football Cup har arrangerats i över 25 år och samlar fotbollsintresserade läkare från hela världen. I år stod Dublin för värdskapet och intresset var rekordstort.
– Det här var den största turneringen någonsin, med 70 deltagande lag och 1 200 deltagare, säger Gustav Christensen.
Tränar ihop en gång
Han är lagkapten för det svenska herrlaget som i år slutade på en sjundeplats av de 24 lag som deltog i huvudturneringen. Efter att ha vunnit gruppspelet efter matcher mot Australien, Sydkorea och Kanada, blev det dessvärre förlust i kvartsfinalen mot Tyskland. Trots det är Gustav Christensen nöjd med lagets insats.
– Vi gjorde bra ifrån oss, speciellt med tanke på att vi bara får ihop en gemensam träning per år eftersom alla är utspridda över landet från Hudiksvall i norr till Malmö i söder. En tredjedel av laget hade jag aldrig träffat förrän vi sågs i Dublin.
Lag från nästan hela världen
Gustav Christensen själv gick med i laget 2012 och förutom lagkapten är han i dag ordförande för föreningen Svenska läkarlandslaget i fotboll som ser till att det blir en svensk medverkan år efter år.
– Jag älskar fotboll och tycker att det är fantastiskt när en grupp drar åt samma håll med ett gemensamt mål. Det är otroligt roligt att möta kollegor från hela världen. Tyvärr har Afrika inget lag ännu, men annars är alla världsdelar representerade. Det är mycket givande att träffas, umgås och prata fotboll och jobb.
Kongress om idrottsmedicin
Varje år arrangeras en kongress i anslutning till världsmästerskapet, i år på temat idrottsmedicin. Det ger deltagarna en chans att knyta kontakter både på och utanför plan.
– Förbrödring och försystring över gränserna skulle jag säga är huvudtemat för hela arrangemanget. Det är en fruktansvärt rolig vecka varje år, säger Gustav Christensen.
Samtliga deltagare bekostar själva sin medverkan och viger en veckas semester åt att kunna vara med. Många gör som Gustav Christensen, som under året tränar med ett lag i division fem för att hålla konditionen och dribblingskunskaperna i schack. Med andra ord är fotbollen och turneringen något som samtliga inblandade tar på stort allvar.
Ibland lite för stort.
– Några spelare från de andra lagen blev hemskickade för att de spelade fult och gick på domarna. Vi är alla väldigt engagerade, men vill ju ha inkludering och schysst spel. Vi är där för att ha roligt och alla ska komma hem hela och kunna jobba som vanligt efteråt.
Hoppas på ett damlag
Nu hoppas Gustav Christensen att fler ska få upp ögonen för att spela fotboll i läkarlandslaget. Han och föreningen jobbar framför allt för att få ihop ett damlandslag.
– Vi har kämpat för detta i flera år och det vore fantastiskt roligt om det blev verklighet. Jag vet att det finns många kvinnliga läkare där ute som spelar eller har spelat tidigare, men problemet är att de inte vet att vi finns. Nu hoppas vi att fler ska få upp ögonen för oss och vilja bilda ett lag.

Det svenska läkarlandslaget slutade på en sjundeplats i årets världsmästerskap.
-
Ämnesområde:
- Startsida
Senast uppdaterad: 21 juli 2025