Region Skåne

Publicerad: 27 maj 2025

Nytt tillvägagångssätt vid vaginalkirurgi ger snabbare vård och kortare väntetider

Från fyra till sex operationer per dag. Från över ett års väntetid till två månader. Fördelarna med det nya tillvägagångssättet vid vaginalkirurgi på Helsingborgs lasarett har lett till flera förbättringar, både för patienterna och verksamheten.

Fem personer i blåa sjukhuskläder tittar in i kameran.

Personer från vänster: Maria Williamsson, Karin Dahlquist, Lina Lindegren (sittande), Malin Glaving, Maria Nilsson

I oktober 2024 började gynekologiska verksamheten operera vaginala ingrepp med lokalbedövning och sedering i stället för narkos. För patienterna innebär det kortare tid på sjukhuset eftersom återhämtningen är snabbare. Det sparar både tid och resurser. Operationerna har gått från fyra till sex per dag, ibland till och med åtta per dag.

– Det blir en win-win. Patienten påverkas mindre än vid narkos och kan gå hem kort efter operationen. Och vi hinner operera fler, säger Lina Lindegren, gynekolog och överläkare.

Till en början gjordes mindre ingrepp med den nya metoden. Nu, sex månader senare, genomförs de flesta vaginala operationer i sedering, till exempel inkontinens- och framfallsoperationer.

Teamarbete nyckel till framgång 

När patienterna inte längre sövs blir hela operationsflödet smidigare. Tiden mellan varje patient är kortare, förberedelserna innan och efter operation går snabbare. Men framför allt är det teamet och hur de jobbar tillsammans som gjort stor skillnad.

– Vi upplevde redan efter några veckor att vi hade blivit väldigt tighta. Det räcker med att vi tittar på varandra för att veta vad den andra vill. På salen fungerar vi som en intelligent hjärna som styr fem yrkesutövare i ett närmast perfekt maskineri, säger Karin Dahlquist, gynekolog och överläkare.

Det är alltid samma personer vid operationerna. Ingen blir avlöst, i stället tar teamet gemensamma pauser. På så sätt har arbetet blivit väldigt metodiskt och det är ett lugn i salen som även patienterna känner av.

– Många säger att de upplever att det känns tryggt under operationen. Det tror jag är för att vi är ett team som känner varandra väl och är trygga med varandra, säger Maria Williamsson, operationssjuksköterska.

Utvecklande arbetsmiljö för undersköterskor 

Patienterna kommer till gynekologi- och bröstavdelningen för att förberedas inför operationen. Även där är det alltid samma team av undersköterskor som patienterna träffar både innan och efter operationen.

– Vi som träffar patienterna före och efter operation upplever väldigt nöjda och tacksamma patienter. Vi får höra fina ord från dem som "vilken fantastisk upplevelse" och "man märker att ni arbetat länge tillsammans och att ni tycker om varandra", säger undersköterskan Janica Lillberg Attoff.

Kollegan Zandra Drott fyller i:

– Vi har hela tiden en dialog med patienterna. Det är viktigt att de känner sig trygga och går härifrån med en bra känsla.

Positiv påverkan på den större operationsverksamheten

Sedan starten i oktober har köerna till de två vanligaste operationerna gått från drygt ett år till två månader. Dessutom frigörs nu utrymme för patienter som ska göra andra operationer där man måste vara sövd, och köerna har kunnat kortas även där.

– Det har verkligen blivit en fin spridningseffekt av det här nya tillvägagångssättet, säger Lina Lindegren.

Görs på fler ställen i Region Skåne

Även Centralsjukhuset i Kristianstad och Skånes universitetssjukhus genomför liknande operationer på samma sätt. Även där är fördelarna positiva både för patienterna och verksamheterna. 

Senast uppdaterad: 27 maj 2025