Region Skåne

Publicerad: 12 juni 2025

Nu finns Region Skånes nya måltidskoncept i hela Skåne

Efter en intensiv utrullning är Region Skånes nya måltidskoncept nu infört på alla sjukhus i Skåne. Under våren har de sju återstående sjukhusen fått konceptet som gett patienterna mer valfrihet och samtidigt kraftigt minskat Region Skånes matsvinn.

Servicevärden Felix Eriksson iklädd röd arbetsskjorta, står i ett storkök och lägger upp mat på en tallrik.

Servicevärden Felix Eriksson i Helsingborg har märkt av att patienterna äter mer sedan konceptet införs och att serveringen blivit enklare för personalen. ” Sällan får man en massa plus vid en förändring, men här är det verkligen så. Bara en massa plus sedan vi fick konceptet”.

– Att implementera ett helt nytt arbetssätt på så kort tid har varit en stor utmaning, men tack vare engagerade medarbetare har det gått fantastiskt bra. Nu kan vi stolt säga att samma måltidskoncept finns på samtliga sjukhus i Skåne, säger huvudprojektledaren Magnus Petersson. 

Måltidskonceptet har tidigare funnits i Ängelholm, Hässleholm och Kristianstad. Under våren infördes det även i Helsingborg, Lund, Malmö, Landskrona, Orup, Trelleborg och Ystad. 

”Patienterna äter mer och vi kastar mindre” 

För patienter på Helsingborgs lasarett, där konceptet nyligen introducerats, har förändringen redan gett tydliga resultat. På Akutvårdsavdelningen (AVA) och Eftervårdsavdelningen Medicin, som var pilotavdelningar, har förändringen mottagits varmt, berättar medarbetarna Henny Ståhl, Leonora Krassman, Yalda Sahak från AVA samt Peter Månsson från Eftervårdsavdelningen. 

– Vi har fått mycket bra feedback från patienterna. Det märks att patienterna äter mer än innan och att vi kastar betydligt mindre mat. Dessutom går det fort att få ut maten.   

Johanna Lindeberg, enhetschef på Eftervårdsavdelningen, instämmer. Avdelningens patientenkäter visar att maten går hem hos patienterna. 

– Många patienter skriver i fritextsvaren hur god de tycker att maten är, säger hon.  

Bättre mat, lägre kostnad och minskat matsvinn 

På de orter där konceptet funnits sedan tidigare har mätningar visat stora förbättringar. Patienterna har ökat sitt kalori- och näringsintag med 30 procent och matsvinnet har minskat med 8,4 procentenheter jämfört med övriga delar av Region Skåne. Dessutom har konceptet bidragit till ekonomiska besparingar – Region Skåne har sänkt sina kostnader med 40 miljoner kronor årligen. 

– Målet har varit att laga bättre mat, sänka Region Skånes totalkostnader och minska matsvinnet. Det har bara varit möjligt tack vare att alla har arbetat mot samma mål från i princip dag ett – från samtliga beslutsfattare till service- och vårdpersonal. Engagemanget har varit avgörande, säger Magnus Petersson. 

Trots att måltidskonceptet nu är på plats på samtliga sjukhus är arbetet långt ifrån avslutat. Fokus framåt ligger på att vidareutveckla och förfina konceptet i takt med att vårdpersonalens och patientens behov förändras.

 – Vi kommer att fortsätta lyssna på både patienter och medarbetare för att säkerställa att maten vi serverar håller högsta möjliga standard och motsvarar förväntningarna, säger Lisa Darrell, områdeschef för Måltider. 

Så funkar måltidskonceptet 

Region Skånes nya måltidskoncept innebär att det finns en meny med ett antal huvudrätter, smårätter och desserter som alltid är tillgängliga i ett kylskåp på avdelningen. Det gör att patienten kan få en uppvärmd måltid oavsett tid på dygnet. Dessutom finns en specialkostmeny, barnmeny samt en rullande veckomeny för avdelningar med patienter med längre vårdtider.   
Maträtterna i konceptet tillagas med färska råvaror av Region Skånes egna kockar och kyls sedan ned och portionsförpackas.

Senast uppdaterad: 12 juni 2025