Mätaren slog i taket när Johanna kollade blodtrycket
Ett blodtryck så högt att mätaren slog i taket och en uppmaning om att söka sjukvård akut. När Malmöbon Johanna tog tillfället i akt att mäta sitt blodtryck under kampanjen ”Kolla vilket tryck!” blev resultatet minst sagt omtumlande. Nu vill hon uppmana andra att också gå och mäta sitt tryck.

När Johanna kontrollerade sitt blodtryck i samband med kampanjen "Kolla vilket tryck!" förra året var det så högt att hon omedelbart fick uppsöka vård. I dag mäter hon regelbundet trycket hemma.
Det var i maj 2024 som Johanna och en kollega stegade in i Folkets park i Malmö för att mäta sitt blodtryck. Där fanns sjuksköterskor från Skånes universitetssjukhus som tog gratis blodtryck i samband med Region Skånes hälsokampanj ”Kolla vilket tryck!”. Johanna och hennes kollega blev ombedda att sätta sig ner och vila en stund innan det var deras tur att mäta. De skämtade om risken för högt blodtryck eftersom de båda var inne i en ovanligt hektisk period på jobbet.
Snart var det Johannas tur att trä blodtrycksmanschetten runt överarmen.
– Och så startade maskinen. Men den bara pumpade och pumpade. Det slutade inte och till slut fick sjuksköterskorna stänga av maskinen, de sa att den inte kunde mäta så höga nivåer, säger hon.
Fick söka vård direkt
Johanna blev tillsagd att gå en liten runda runt parken och fick sedan sätta sig i ett avskilt rum för att varva ner. Sedan fick hon göra ett nytt test, den här gången med en betydligt mer avancerad blodtrycksmaskin som kan mäta högre värden. Även den här gången hade Johanna ett blodtryck som vara oroande högt.
– Mitt tryck var 220/122. Jag förstod inte riktigt vad det innebar. Det var först när sjuksköterskorna förklarade att jag omgående behövde ta mig till sjukhuset som jag insåg allvaret och blev ledsen och orolig. Samtidigt tänkte jag, dumt nog, ”jag har inte tid med det, jag måste ju tillbaka till jobbet”.
Men det var inget alternativ. I stället följde en av sjuksköterskorna med Johanna till närmaste kvälls- och helgöppna vårdmottagning. Där gjordes nya kontroller och nu hade trycket gått upp ytterligare. Det motsvarade nu ett tryck som kan innebära en pågående hjärtinfarkt. Personalen gjorde ett EKG, tog blodprover och gav Johanna akutmediciner för att snabbt få ner trycket.
Nya prioriteringar
En uppföljande utredning har visat att det i Johannas fall rör sig om så kallad primär hypertoni, vilket tyder på att hennes höga blodtryck beror på genetiska faktorer eller stress snarare än någon underliggande sjukdom. Att hon skulle drabbas av högt blodtryck i 40-årsåldern var ingenting Johanna hade kunnat föreställa sig och några symtom har hon aldrig haft. Under en graviditet några år tidigare mättes hennes blodtryck regelbundet och visade inte något oroväckande.
– Så det var ganska chockartat att det kunde gå upp till de här nivåerna på så kort tid.
I dag försöker Johanna stressa mindre på jobbet och prioritera träning och återhämtning ännu mer än tidigare. Dessutom äter hon blodtryckssänkande medicin och räknar med att göra det resten av livet.
”Hade kunnat sluta illa”
Hon är tacksam över sitt beslut att gå och mäta trycket.
– Det hade kunnat sluta väldigt illa annars. Att ha ett tryck på de nivåerna är verkligen inte hälsosamt och det ökar risken för allvarlig sjukdom som hjärtinfarkt och stroke.
Johanna uppmanar nu andra att också ta chansen och gå och kolla sitt tryck på någon av de vårdcentraler som erbjuder kostnadsfri mätning i maj månad. Även om man i likhet med Johanna har ett jäktigt vardagsliv med jobb och småbarn är tiden mätningen tar en välinvesterad insats för den egna hälsan.
– Det tar bara några minuter att kolla sitt tryck, men det kan rädda liv. Det behöver inte alls finnas några tecken på högt blodtryck och hade jag själv inte kollat och fått vård hade det kunnat sluta illa.
-
Ämnesområde:
- Startsida
- Vård och hälsa
Senast uppdaterad: 21 maj 2025