Region Skåne

Publicerad: 10 juli 2025

Fem röster från sommarjobbare

För fjärde året i rad satsar Region Skåne på att erbjuda sommarjobb för att unga i åldern 18 –25 år ska få en inblick i arbetslivet och en erfarenhet för framtiden. Samtidigt är det en chans att visa upp Region Skåne som arbetsgivare. Vi har pratat med fem sommarjobbare om deras erfarenheter hittills.

Collage med porträtt på sommarjobbarna

Saga Väring, George Chaniotakis, Henrietta Schale, Ola Wibergh och Julia Allfelt

George Chaniotakis sommarjobbar inom Primärvården med digitalisering.  

– Bland annat har jag sett till att kontaktuppgifterna till vårdcentralerna är uppdaterade. Jag har också pratat med alla ansvariga för 1177:s e-tjänster på vårdcentralerna om hur de kan implementera de nya digitala verktygen.  

– Annars studerar jag på magisternivå vid Lunds universitet. Efter den här erfarenheten känner jag att jag vill läsa vidare inom digitalisering. Jag kan absolut tänka mig att jobba inom Region Skåne i framtiden, jag uppskattar att det finns möjligheter att kunna lära sig om olika arbetsplatser. 

– I början var det svårt, men nu har jag kommit in i det och det är ganska spännande. Jag blev överraskad av hur roligt det är på kontoret, det är en jättefin arbetsplats. 

George Chaniotakis med nyckelband från region skåne om halsen

George Chaniotakis

Henrietta jobbar på på infektionsavdelningen 

Henrietta Schale sommarjobbar inom Regionservice på infektionsavdelningen på Skånes universitetssjukhus i Lund. 

– Främst jobbar jag med att städa på avdelningen, men också i köket. Jag fixar frukost och lunch till patienterna, vilket är kul. Det är bredare arbetsuppgifter än jag trodde att det skulle vara. I stora drag tycker jag att det gått jättebra. Det har gått väldigt fort – det känns konstigt att jag gör mina sista dagar nu. 

– Jag har fått ett jättefint bemötande, speciellt av mina närmaste kollegor. Eftersom jag är sommarjobbare jobbar jag aldrig ensam, utan tillsammans med någon. Det passar mig bra, eftersom jag är en social person. Det känns som att jag passar in här. Jag har blivit erbjuden fortsatt arbete som timanställd och får komma tillbaka om jag vill. 

– En sak som överraskat mig är att det är så lätt att hitta på sjukhusområdet. Det är ju enormt stort och jag trodde att det skulle vara jättesvårt att orientera sig. Jag hade också hört att det kunde finnas en elitism i sjukhusmiljöer, men det har jag inte känt av överhuvudtaget. Alla är väldigt välkomnande, oavsett om de är läkare, sjuksköterskor eller städare. Jag upplever ingen hierarki här.  

– Jag har för mig att jag såg en annons på Facebook och bestämde mig för att söka sommarjobbet. Jag har nyss tagit studenten och försöker tänka ut vad jag ska plugga till våren. Det här var ett bra tillfälle att tjäna lite pengar, fixa körkortet och lista ut vad jag vill göra framöver. 

Henrietta Schale  i röda jobbkläder i sjukhuskorridor

Henrietta Schale, sommarjobbare

Julia skriver en vetenskaplig rapport

Julia Allfelt sommarjobbar inom Regional utveckling, på enheten för samhällsanalys.

– Jag har fått jobba med många olika uppgifter, vilket bland annat är det som har gjort arbetet så intressant. Just nu skriver jag en vetenskaplig rapport om varför det föds färre barn i Sverige idag. Jag har även varit i kontakt med ett flertal regioner och myndigheter för att ta fram underlag kring hur man på bästa sätt utformar en folkhälsoenkät för anpassad skola. Utöver det har jag arbetat med att sammanställa data från de skånska universiteten och högskolorna, samt skapat en GIS-portal som visar den geografiska fördelningen av Region Skånes affärsutvecklingscheckar. 

–  Annars pluggar jag till beteendevetare vid Lunds universitet, och det här jobbet har passat väldigt bra ihop med det jag läser i Lund. Det har varit en fantastisk erfarenhet att få testa på att jobba på Regional utveckling och jag kommer att ta med mig dessa erfarenheter till studierna och till framtiden." 

– Det som har överraskat mig mest är hur otroligt roliga arbetsuppgifterna är. Jag känner verkligen att jag utmanas och får lära mig något nytt. Jag skulle jättegärna jobba inom Region Skåne i framtiden, framför allt inom Regional utveckling. Det hade varit fantastiskt att komma tillbaka och jobba här efter min examen, eller kanske jobba extra under mina studier. 

Julia Allfelt med nycklband från region skåne om halsen

Julia Allfelt

Saga jobbar med HR

Saga Väring sommarjobbar på Koncernstab HR med Ledarskapsakademin.  

– Ledarskapsakademin jobbar med att skapa ledarutbildningar för chefer och då ville ha ett ungt perspektiv på hur den nya generationen vill ha sina chefer. Det mest spännande är att jag får lära mig nya saker. Jag är nyfiken på chefsyrket och jag har fått lära mig vad man behöver för egenskaper, vad man ska tänka på och hur man ska bete sig som chef. 

– Det har överraskat mig att de som jobbar med det verkligen lyssnar och vill ha mina tankar och tar in det i sitt arbete. Min bild är att sommarjobb ofta kan vara bara ett låtsasarbete, men det känns inte så här. 

– Annars går jag på folkhögskola i Malmö. Jag kan absolut tänka mig att jobba inom Region Skåne i framtiden, jag trivs väldigt bra i Ledarskapsakademin. 

Saga Varing med nyckelband från Region Skåne om halsen

Saga Väring

Ola jobbar med regional planering

Ola Wibergh sommarjobbar på enheten regional planering inom Regional utveckling. 

– Just nu håller jag på och strukturerar svaren från en enkät om hur elproduktionen sker i kommunerna i Skåne. Det som överraskat mig mest är hur mycket man får göra och vilken frihet man har. Jag har fått lära mig så många nya kreativa saker som jag kan ha nytta av i yrkeslivet och i andra jobb. 

– Innan trodde jag att Region Skåne bara sysslade med vård. Så jag blev helt förvånad över hur mycket det handlar om politik och olika samarbeten och hur beroende andra regioner och kommuner är av Region Skåne. 

– Nu väntar jag på antagningsbeskedet från universitetet. Jag kan definitivt se mig jobba inom Region Skåne i framtiden, Jag älskar sådant som har med politik att göra och vad man kan göra för förbättringar i samhället. 

Ola Wiberg med Region Skåne-band om halsen står utomhus

Ola Wibergh, sommarjobbare

Fakta Sommarjobb unga 

  • Satsningen på sommarjobb för unga började som ett pilotprojekt 2022. Från 2025 ingår Sommarjobb unga som ett grunduppdrag för Koncernstab HR och finansieras av Personalnämnden.  
  • 2022 fick 84 unga vuxna sommarjobb, 2024 hade siffran stigit till 366 sommarjobbare och i år har 430 unga vuxna fått sommarjobb inom Region Skåne. Nästan 4 000 personer sökte sommarjobb i år.
  • Flest sommarjobbare tar Regionservice emot, drygt 150 stycken. Därefter kommer Skånes universitetssjukhus med runt 60, Regionfastigheter med runt 50 samt Koncernkontoret och Medicinsk service med knappt 30 vardera.
  • Utvärderingen 2024 visar att 93 procent av representanterna från verksamheterna tycker att Region Skåne bör fortsätta med insatsen. 84 procent av sommarjobbarna uppger att de hade en bra eller mycket bra upplevelse.  
  • Sommarjobben är uppdelade på två omgångar på fyra veckor vardera och den 14 juli är nya sommarjobbare på plats runtom i Region Skånes olika verksamheter.

Senast uppdaterad: 10 juli 2025