Hälsa och livsstil
Hälsa och livsstil
De flesta människor i Skåne mår bra.
Men det finns stora skillnader
mellan olika människor.
Därför vill vi på Region Skåne hjälpa
människor att få en bättre hälsa.
Till exempel så här:
- Vi hjälper människor att sluta röka inför operationer.
- Vi försöker få barn och unga att röra sig mer.
- Vi pratar med människor om hälsa. De får råd om hur de kan må bra. Till exempel genom hälsosamtal.
Region Skåne bedriver hälsofrämjande arbete inom hela sjukvården. Med förebyggande insatser kan vi uppnå en mer jämställd och jämlik hälsa hos skåningarna.

I hälso- och sjukvården
En stor del av det hälsofrämjande arbetet i Region Skåne utgår från det nationella nätverket "Hälsofrämjande hälso- och sjukvård" som Region Skåne är en del av.
Nätverket arbetar för att göra hälso- och sjukvården i Skåne mer hälsoorienterad med till exempel hälsosamtal, satsningar på att göra patienter rökfria inför operation och tobaksfria sjukhus.
Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (hfsnatverket.se)
Ska främja fysisk aktivitet och rörelse
Region Skåne är en del av initiativet "Sätt Skåne i rörelse" som ska bidra till ett samhälle där fler barn och unga hittar rörelseglädje, är mer fysiskt aktiva och där jämlikheten i aktivitetsnivå och hälsa ökar.
Fysisk aktivitet främjar barn och ungas utveckling och bidrar till ökad självkänsla, ökad inlärning och minskad stress. Fysisk aktivitet lägger grunden till goda levnadsvanor och hälsa genom livet och skapar möjligheter till gemenskap och social delaktighet.
Sätt Skåne i rörelse (utveckling.skane.se)
Karta med platser för rörelse utomhus
Region Skåne har i samarbete med Skånes kommuner tagit fram en karta som visar var det finns utegym och andra platser för rörelse utomhus. Du som bor i Skåne kan lägga till egna förslag på kartan på allmänna platser där du tycker om att röra på dig.
Så mår och lever invånare i Skåne
Region Skåne genomför regelbundet Folkhälsoenkäten i Skåne och Folkhälsoenkäten barn och unga i Skåne. Resultaten ökar möjligheterna att sätta in resurser där de bäst behövs och redovisas i de två rapporterna:
- Folkhälsorapport (18 - 80 år).
- Folkhälsorapport Barn och unga i Skåne (årskurs 6, årskurs 9, gymnasiet årskurs 2).
Folkhälsorapporter (utveckling.skane.se)
Naturunderstödd rehabilitering
Region Skåne erbjuder personer med stressrelaterad psykisk ohälsa möjlighet till naturunderstödd rehabilitering (NUR) i landsbygdsmiljö. NUR kan förbättra hälsan och vara en hjälp för den som är sjukskriven på vägen mot återgång i arbete.
På 1177.se kan du läsa mer om hur NUR fungerar och hur du kan bli remitterad till NUR.
Strategi för kultur och hälsa
Region Skånes strategi för kultur och hälsa baseras på Region Skånes mål om att fler ska få ett bättre liv med bättre hälsa. Strategin syftar till att komplettera och utveckla kulturens roll i vården samt att lyfta kulturens roll i ett förebyggande och hälsofrämjande arbete.
Senast uppdaterad: 19 juni 2024
Fick du hjälp av informationen på denna sida?