Region Skåne

Publicerad 2025-07-04

Försenad hantering av kejsarsnitt

I maj 2024 söker en gravid kvinna i 30-årsåldern akut vård på Skånes universitetssjukhus i Lund på grund av kraftig buksmärta. Vid ankomsten är hon blek, smärtpåverkad och har lågt blodtryck. Kvinnan är i graviditetsvecka 24 och har vid en tidigare graviditet fött barn med kejsarsnitt. Misstankar finns nu att moderkakan är på väg att lossna då moderkakan är lågt placerad, och kvinnan förbereds för akut kejsarsnitt.

När patienten undersöks igen på operationssalen tas beslutet att avvakta med kejsarsnitt då kvinnan bedöms stabil, diagnosen är oklar och på grund av den mycket tidiga graviditetsveckan. En ultraljudsundersökning visar misstänkt vätska i buken, men en fysisk undersökning visar inga sådana tecken och beslutet är att fortsatt avvakta. 

Vid en ny undersökning, drygt en timme efter att patienten kommit till sjukhuset, känns buken vätskefylld och kvinnans blodvärde har sjunkit. Ett akut kejsarsnitt startas och kvinnan får blodtransfusion. Vid ingreppet konstateras att livmodern brustit (uterusruptur) och buken är blodfylld samt att moderkakan vuxit fast i livmoderväggen. Bristningen i livmoderväggen lagas och blödningen stoppas, men barnets liv går inte att rädda.  

Händelsen anmäls enligt lex Maria som en allvarlig vårdskada då det inte kan uteslutas att utgången blivit en annan om operationen utförts tidigare i förloppet. Uterusruptur är mycket ovanligt så pass tidigt i graviditeten utan värkar, vilket komplicerade bedömningen. 

Bakomliggande orsaker till det inträffade är att planen för hur patienten skulle övervakas var otydlig samt bristande kommunikation.  

För att minska risken för liknande händelser har verksamheten haft tvärprofessionella utbildningsdagar där läkargruppen förtydligat rutiner och kommunikation vid ordinationer och rapportering. 

Diarienummer: 2024-ANM001473

Kontakt

Daina Selga

Chefläkare

Monne Ljungberg

Tf Pressansvarig

Charlotte Hellsten

Verksamhetschef

Senast uppdaterad: 4 juli 2025