Måltidskoncept för bättre hälsa
Region Skånes måltidskoncept ger dig som patient större inflytande över din måltid. Du väljer själv vad och när du vill äta. Med fokus på smak, näring och flexibilitet skapar måltidskonceptet bättre förutsättningar för ett snabbare tillfrisknande.

Välj rätter från en meny
I Region Skånes måltidskoncept kan du som patient välja fritt från en bred meny bestående av huvudrätter, smårätter och desserter. Eftersom rätterna är portionsförpackade kan serveringstiderna enkelt anpassas efter dina behov och önskemål. Rätterna finns tillgängliga direkt på avdelningen, vilket innebär att du alltid kan få en varm måltid eller ett mellanmål – när som helst under dygnet.
Det finns även särskilda menyer framtagna för patienter med särskilda behov eller som vårdas länge. Det finns en specialkostmeny, en barnmeny samt en meny som ändras veckovis.
Även anhöriga kan köpa måltider, vilket möjliggör att ni kan äta tillsammans och skapa ett välkommet avbrott i sjukhusvistelsen.
Från och med år 2025 finns måltidskonceptet på samtliga sjukhus i Skåne.
Så tycker patienterna
I Region Skånes patientenkät, som genomfördes hösten 2023, svarade 40 procent av patienterna som serverades konceptmaten att de var nöjda med matens smak, och 42 procent uppgav att de var mycket nöjda. Dessutom var 96 procent nöjda med serveringstiderna, och 87 procent ansåg att menyn var tillräckligt varierad.
Smak och näring i fokus
Maträtterna tillagas med färska råvaror av Region Skånes kockar i våra produktionskök i Ängelholm och Kristianstad.
Menyn uppdateras två gånger om året med fokus på säsongens råvaror och är anpassad för samtliga patienter.
Kockarna har alltid patienten och hälsan i fokus. De lagar mat som både smakar gott, ser aptitlig ut och är näringsrik samt lever upp till Region Skånes höga miljökrav. Tack vare en innovativ förpackning ser maten likadan ut på tallriken som när kockarna förberedde måltiden i köket.
Oavsett hur länge du vårdas på sjukhus, om du har allergier eller specifika matpreferenser – i måltidskonceptet hittar du alltid något som passar just dig.
Minskat matsvinn
Måltidskonceptet har bidragit till kraftigt minskat matsvinn inom Region Skåne. Flexibla serveringstider innebär att maten inte behöver värmas upp i onödan. Dessutom har matens hållbarhet på upp till tolv dagar, i kombination med att patienter själva får välja rätter, gjort att fler äter upp sin mat.
Mätningar under hösten 2023 visar att avdelningar som använder måltidskonceptet har ett matsvinn på 18,4 procent, jämfört med genomsnittet för hela Region Skåne som ligger på 26,7 procent
Måltiden - viktigt för vård och hälsa
Bra och näringsrik mat på sjukhus är avgörande för att kunna läka, återhämta sig och få god effekt av medicinska behandlingar. När du själv får välja vad du vill äta och när du vill äta ökar sannolikheten att du äter upp din måltid, vilket bidrar till bättre hälsa.
Studier visar att kalori- och proteinintaget ökade med 30 procent när patienter serverades mat enligt det nya måltidskonceptet.
Senast uppdaterad: 9 juni 2025
Fick du hjälp av informationen på denna sida?