Söka psykiatrisk vård

Om du mår psykiskt dåligt kan du behöva söka hjälp och stöd för att må bättre.

Barn och unga (yngre än 18 år)

Om du är yngre än 18 år kan du ringa telefonrådgivningen En väg in för att få hjälp eller rådgivning. Dit kan du också ringa om du är förälder eller närstående till ett barn som ännu inte har fyllt 18 år.

Har du redan kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin (bup)? Då ska du ringa din bup-mottagning. Du kan också ringa en Första linjen-mottagning, som vänder sig till dig som är 6-18 år med lättare psykiska problem.

Akut psykiatrisk vård för barn och unga

Vid akuta psykiska problem vänder du dig till bup:s akutmottagning i Malmö, som tar emot barn och ungdomar från hela Skåne. Den har öppet dygnet runt.

Mottagning Maria - missbruksmottagningar för unga

På flera orter i Skåne finns särskilda mottagningar för unga med missbruksproblem. Där kan även du som är närstående få hjälp och stöd.

Vuxna (från 18 år)

Vid lättare psykiska besvär, som sömnsvårigheter, lindrigare ångest, lättare depressioner eller sorgereaktioner ska du i första hand vända dig till din vårdcentral för att få hjälp. Din läkare kan remittera dig vidare till specialistpsykiatrin om det behövs. Du kan också ringa 1177 för att få råd om vart du kan vända dig.

Om du har allvarligare psykiska problem som depression, kraftig ångest och oro, tvångstankar eller psykotiska upplevelser vänder du dig till vuxenpsykiatrin. 

Akuta psykiska besvär

I Region Skåne finns fyra psykiatriska akutmottagningar för vuxna som är öppna dygnet runt. Om du har akuta psykiska problem ska du söka hjälp direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Tvångsvård

Om någon mår mycket dåligt och inte vill ta emot hjälp kan det bli aktuellt med tvångsvård. Det är en sista utväg som kan vara nödvändig för att rädda liv.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.