Söka psykiatrisk vård

Om du mår psykiskt dåligt kan du behöva söka hjälp och stöd för att komma vidare.

Barn och unga (upp till 18 år)

Om du är ung och mår dåligt (0-18 år) eller är förälder till barn upp till 18 år kan du ringa för att få hjälp eller rådgivning:

Telefon: 020-51 20 20 
Telefontid: Vardagar 08.00-16.30

Har du redan kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin (bup) hör du av dig till din lokala bup-mottagning eller Första linjen mottagning (mottagningar för barn och unga mellan 6-18 år med lättare problem).

Akut psykiatrisk vård för barn och unga

Vid akuta psykiska problem vänder du dig till bup:s akutmottagning i Malmö, som tar emot barn och ungdomar från hela Skåne. Den har öppet dygnet runt.

Mottagning Maria - missbruksmottagningar för unga

På flera orter i Skåne finns särskilda mottagningar för unga med missbruksproblem. Där kan även du som är närstående få hjälp och stöd.

Vuxna (från 18 år)

Vid lättare psykiska besvär, som sömnsvårigheter, lindrigare ångest, lättare depressioner eller sorgereaktioner ska du i första hand vända dig till din vårdcentral för att få hjälp. Din läkare kan remittera dig vidare till specialistpsykiatrin om det behövs. Du kan också ringa 1177 för att få råd om vart du kan vända dig.

Om du har allvarligare psykiska problem som depression, kraftig ångest och oro, tvångstankar eller psykotiska upplevelser vänder du dig till vuxenpsykiatrin. 

Akuta psykiska besvär

I Region Skåne finns fyra psykiatriska akutmottagningar för vuxna som är öppna dygnet runt. Om du har akuta psykiska problem ska du söka hjälp direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Tvångsvård

Om någon mår mycket dåligt och inte vill ta emot hjälp kan det bli aktuellt med tvångsvård. Det är en sista utväg som kan vara nödvändig för att rädda liv.

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Vi läser alla synpunkter, men vi har tyvärr inte möjlighet att svara dig personligen. Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter