Sök och hitta vård

Om du blir sjuk, skadar dig eller behöver råd om din hälsa vänder du dig i första hand till din vårdcentral. För sjukvårdsrådgivning kan du också vända dig till 1177 Vårdguiden på webb och telefon.

Hitta kontaktuppgifter till vården

Kontakta din vårdcentral om du blir sjuk

På vårdcentralerna finns personal med bred kompetens som tar hand om de vanligaste sjukdomarna, kroniska sjukdomar, en stor del av barns och äldres sjukdomar, psykisk ohälsa och olika skador.

Här får du en första bedömning av dina besvär. Behöver du ytterligare vård får du en remiss till en läkare som är specialist inom sitt område, till exempel en hudläkare, ortoped eller psykiater.

I många landsting, däribland Skåne går det att beställa tid direkt hos en specialiserad läkare, utan att ha en remiss. En del mottagningar vill då att du skriver en så kallad egen vårdbegäran.

Råd om vård

Till 1177 Vårdguiden kan du ringa dygnet runt för råd om vård, eller för frågor om vart du ska vända dig i vården.

Du kan också använda webbplatsen 1177.se. Här kan du läsa om sjukdomar, behandlingar, regler och rättigheter eller ställa en anonym fråga och få ett personligt svar. Här kan du också hitta och jämföra vårdmottagningar och använda e-tjänster för att kontakta vården.

Ring 112 om du behöver akut vård

Blir du akut sjuk eller allvarligt skadad, ring 112, eller ta dig till närmaste akutmottagning.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser.
Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.
Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter