Gå till sidans innehåll

Dansaktörer i Skåne

Danskonsten är en konstform under stark utveckling i Skåne. Här finns ett växande dansliv med allt fler danskonstnärer som väljer att bosätta sig i och arbeta med Skåne som bas.

Sveriges enda fristående dansinstitution

Skånes Dansteater producerar och presenterar dansföreställningar i olika format och attraherar dansare och koreografer från hela världen. De har sin fasta punkt i Malmö och ägs av Region Skåne.

Fria danslivet

I Skåne finns ett stort antal fria danskonstnärer som med Skåne som bas arbetar lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Danscentrum Syd arbetar för att skapa förutsättningar för professionella danskonstnärer att verka i Skåne bland annat genom att erbjuda daglig träning, producentstöd och tillgång till dansstudios för träning och repetition.

Bland alla danskompanier och grupper som regelbundet producerar och presenterar dansföreställningar i Skåne är Memory Wax den enda fria gruppen som får verksamhetsstöd från Region Skåne

Inkonst och Dansstationen på Palladium i Malmö är två gästspelscener som får verksamhetsstöd från Region Skåne för att presentera danskonst av både nationella och internationella danskompanier och koreografer. Dansstationen producerar även föreställningar för en ung publik via Turnékompaniet och ansvarar för den regionala dansfestivalen SALTO! som riktar sig till barn och unga i hela Skåne.

Dansföreställningar

Offentliga dansföreställningar arrangeras även av flera andra gästspelsscener, lokala riksteaterföreningar, scenkonstinstitutioner och andra arrangörer på scener, teatrar, konserthus, konsthallar, kulturhus med mera i hela Skåne.

I Knislinge, Östra Göinge kommun, finns Milvus Artistic Research Center (MARC) som bedriver en professionell residensverksamhet inom dans och koreografi. 

Verksamheter inom dansområdet som Region Skåne på olika sätt stödjer:

Senast uppdaterad: 19 juli 2023

Fick du hjälp av informationen på denna sida?