Skåneförslaget - hur gör man?

Skåneförslaget

Genom att lämna ett Skåneförslag kan du bidra med idéer till det politiska arbetet och Skånes utveckling, när det passar dig.

Skåneförslaget visar vilka frågor som engagerar och är ett bra sätt att fånga upp goda idéer och förslag så att Region Skåne kan bli bättre.

Du kan komma med egna förslag, rösta på andras eller bara följa debatten. Förslag som får 1300 röster eller fler under 90 dagar eller mer kommer att behandlas av ansvarig politisk nämnd.

Du kan, oavsett ålder och var du bor, lägga förslag och kommentera förslag som andra har lämnat. Däremot kan bara du som är folkbokförd i Skåne rösta på förslagen.

 • För att kunna lämna ett Skåneförslag samt kommentera och rösta på andras förslag måste du skapa ett konto. Det gör du genom att registrera dig med namn och kontaktuppgifter.

  Det är bara ditt namn som kommer att synas. Vi behöver din e-postadress för att kunna bekräfta ditt konto och hålla dig uppdaterad på vad som händer med ditt förslag.

 • Förslaget ska beröra Region Skånes verksamhetsområden. Det är bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, kultur och frågor som rör Skånes utveckling.

  Skriv vad du vill att Region Skåne ska göra och varför. Förslaget ska bestå av en rubrik och en beskrivning av din idé. Du kan lägga till bilder, filmer och andra dokument. Skriv så tydligt som möjligt så andra lätt kan förstå. Var konstruktiv och ha en hänsynsfull ton. Förslaget får inte bryta mot svensk lag, vara diskriminerande eller på annat sätt olämpligt.

 • Läs gärna igenom aktuella förslag om det är någon annan som redan har lämnat in en idé som liknar din. Du kan då kommentera och rösta på det förslaget istället så blir det större chans att idén får många röster. Du kan också titta på tidigare beslutade och arkiverade förslag.

 • Efter att du har lämnat ditt förslag granskas det så att det uppfyller kriterierna för Skåneförslaget. Det kan därför dröja några dagar innan förslaget publiceras.

  Ett Skåneförslag ska beröra Region Skånes verksamhetsområden och får inte bryta mot svensk lag, vara diskriminerande eller på andra sätt olämpligt. Det får heller inte innehålla sekretessinformation eller handla om någon enskild person.

 • Du får ett e-postmeddelande när ditt förslag publiceras på webbplatsen. Ditt förslag är då aktivt och kan få kommentarer och röster under det antal dagar du valt, 90 dagar eller fler. Det finns dela-knappar i anslutning till ditt förslag så du själv kan marknadsföra förslaget för att samla fler röster via sociala medier.

  Förslag som får minst 1300 röster behandlas politiskt. Förslaget ligger ute i det antal dagar du valt, även om det uppnår 1300 röster tidigare. Du får ett e-postmeddelande när någon kommenterar ditt förslag och vid var 100:e röst. Alla Skåneförslag, även de som inte kommer upp till 1300 röster arkiveras på webbplatsen.

 • Om du vill kommentera eller rösta på ett Skåneförslag behöver du först skapa ett konto. Därefter kan du klicka på förslagets rubrik och rösta eller kommentera det.

  Du kan bara rösta en gång på varje förslag. Ditt namn kommer att synas i listan över namnunderskrifter som publiceras ihop med det förslag du röstat på.

 • Om ett Skåneförslag får minst 1300 röster skickas förslaget till den nämnd som ansvarar för området. Förslaget kan då ses på menyvalet Under Behandling. Politikerna i nämnden tar efter behandling ställning till förslaget och återkommer med ett beslut. Du får ett e-postmeddelande när det finns ett beslut och är givetvis välkommen att kontakta oss om du har frågor om ärendets gång. Beslutet publiceras även på webbsidan tillsammans med förslaget under Beslutade förslag.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.