En kvinna i varselkläder framför en byggarbetsplats.

Variationen har fått Catharina att stanna i 50 år

Vad är det som får en att stanna som medarbetare i Region Skåne i 50 år? För Catharina Holmberg, 68, är det variationen i arbetsuppgifter som sporrat att arbeta vidare. Hon har gjort en, minst sagt, annorlunda karriärresa. ”Jag har gått från att förlösa barn till hus”, säger hon. 

Det börjar slå över mot höst när Catharina Holmberg stiger in på dåvarande Värnhems sjukhus i Malmö. Hon ska praktisera som sjukvårdsbiträde i långvården men anar knappast att detta är starten på en femtio år lång och spännande karriär i Region Skåne. 

– Jag har alltid älskat att gå till jobbet. Det är en ynnest att få känna så, säger Catharina Holmberg.  

Vårdrepresentant i bygge    

Efter att ha arbetat som sjukvårdsbiträde utbildade hon sig till undersköterska, sjuksköterska och slutligen barnmorska. Efter varje utbildning har Catharina arbetat i Region Skånes tjänst, med ett uppehåll i Paris då hon fick uppleva sjukvården från ett franskt perspektiv. Hon har bland annat arbetat på infektions- och kirurgavdelningar.   
 
Så småningom kom Catharina Holmberg fram till att det var barn hon ville arbeta med. Hon vidareutbildade sig till barnmorska och började arbeta på kvinnokliniken i Malmö. Det blev trettio år med meningsfullt arbete innan det var dags att ge sig in på en ny bana. 

En arbetsgivare men flera karriärer    

Efter sammantaget 38 år i vården valde hon en helt ny bana, men fortfarande inom Region Skåne. År 2010 tog hon steget till fastighetssidan.   

Fastighetsfrågorna kom hon i kontakt med i början av åttiotalet då hon arbetade som sjuksköterska på kirurgavdelning 4 i Malmö. Tillsammans med sina kollegor hanterade hon flytten in i den nya byggnaden.  

I dag arbetar Catharina som sakkunnig lokalplanerare på Regionfastigheter. Hon jobbar i projektet Nya sjukhusområdet Malmö, en tjänst där hon har stor nytta av sin långa erfarenhet av arbete i vården.   

– Jag har alltid gillat att prova nya utmaningar. Jag tänkte att jag kunde testa och se om fastighetssidan är rolig. Och det var den! 

Bredden roligast

Catharina har svårt att peka ut vad som varit roligast under karriären. Kanske är det just bredden.  

– Varje period har haft sina tjusningar. Det var ett fantastiskt jobb när jag fick vara med om att kirurgen stod färdigbyggd och det otroliga ansvaret man har som barnmorska. Visst kan det vara stress också i ett byggprojekt ibland, men det är inget emot vad jag gjort innan. Jag har haft ansvar för två liv när jag gått av mina pass som barnmorska.   

Hela tiden lärt nytt 

Hon berättar att hon alltid känt stimulans, spänning och utmaningar i arbetet.   

– Jag har hela tiden lärt mig nytt. Jag har trivts bra med att få göra så mycket olika saker under åren. Det är jag väldigt tacksam för. Jag är priviligierad. Jag har alltid älskat mitt jobb.   

Sedan 1,5 år har hon trappat ner till halvtid och arbetar administrativt. De senaste två åren med pandemin har varit tuffa.  

– Det har varit två rätt tradiga år. Att jobba hemma är inte min favoritsyssla. Jag vill möta människor för att kunna läsa av dem och för att kunna förmedla kunskap. Det är svårt i ett teamsmöte.   

"Arbetet en stor del av mig själv" 

I sommar är planen att gå helt i pension.   

– När jag var 60 tänkte jag att jag inte ens skulle jobba till 65. Men jag ändrade mig. Jag är pigg och frisk och mår väl och kan fortsätta jobba ett tag till. Arbetet är en så stor del av mig själv. Jag tror vi kommer att behöva arbeta längre, så länge vi är friska. Då är det viktigt för arbetsgivaren att, som i mitt fall, kunna anpassa arbetsuppgifterna.   

Som pensionär hoppas hon också få mer tid för sitt stora intresse att sy.  

– Jag älskar att sy! Det kan vara balklänningar, student- eller bröllopsklänningar. Sen har jag fyra barnbarn och ett sommarhus i Småland. Så jag ska nog ha att göra även som pensionär.   

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.