Läkaren Lars  sitter på ett kontor.

Läkaren Lars, 75: ”Jag har åkt till jobbet med glädje varje dag”

Vad är det som får en att stanna som medarbetare i Region Skåne i mer än 45 år? Lars Nygaard-Pedersen, 75, specialist i allmänmedicin, har arbetat i Primärvården i nästan hela sitt yrkesliv. Mötet med patienterna, att få utvecklas i karriären och goda kollegor har gjort att han åkt till jobbet med glädje varje dag.

Pianist eller studera medicin. Det var mellan dessa två som valet stod för Lars Nygaard-Pedersen som ung. 

– Bli läkare först så kan du spela piano sen, sa Lars gamla pianolärare en dag. 

Lars följde rådet. Det har han inte ångrat en sekund. I drygt 45 år har Lars Nygaard-Pedersen pendlat från danska Humlebäck till jobbet i Region Skåne. 

– Det har varit en fantastisk karriär! Jag har mått jättebra. Jag har alltid tyckt att det var roligt att åka till jobbet. 

Valde allmänmedicin och den breda primärvården 

Sitt första arbete fick Lars Nygaard-Pedersen genom en utbildningstjänst i Helsingborg 1975. Han fick sin specialistutbildning i allmänmedicin i Sverige och insåg snart att det var primärvården som var hans arena. Där har han arbetat i cirka 40 år. 

– När jag bestämde mig för min specialitet inom allmänmedicin så valde jag egentligen primärvården. Jag valde allmänmedicinen för att den var spännande och ganska bred. Det har jag aldrig ångrat. 

Vad är det som gjort att du trivts så bra i Region Skåne? 

– Jag har haft ett oerhört mångfacetterat karriärförlopp. Jag har givetvis jobbat kliniskt hela tiden, för jag har aldrig tyckt att man kan stå i spetsen för något eller vara rådgivare i något om man inte är nere på golvet och själv aktivt tar del i verksamheten. 

Lars Nygaard-Pedersen har bland annat varit kliniker, chef, medicinsk rådgivare i Helsingborgs kommun och centralt i Region Skåne samt varit läkemedelsansvarig läkare i primärvården. 

– Så jag har haft en bred aktivitet och karriär. Jag tror att det är en del av orsaken att jag mått så bra och stannat kvar. Det har hela tiden varit en professionell utmaning. 

Hur har du gjort för att behålla glädjen i jobbet? 

– Jag är naturligt nyfiken. Det handlar om att hela tiden utveckla sig själv. Att se vilka problem som finns, engagera sig i dem och skaffa kunskap. Sen är det också viktigt att hela tiden se möjligheter istället för hinder. Att hänga med i allt det nya som händer så att man känner sig uppdaterad och att man jobbar på toppen av sin kompetens. Sen tror jag också att det är oerhört viktigt att skaffa sin egen patientpopulation, alltså kontinuitet, listningen och förtroendet mellan patient och doktor. 

"Vi finns även för varandra" 

En god arbetsmiljö och god kollegial stämning där man stöttar varandra, är något som Lars lyfter som centralt för att trivas på jobbet. 

– Den enda råvara man har i en offentlig verksamhet är personalen. Man måste vara mån om sin personal. Det är A och O att de som ska arbeta tillsammans mår bra. Sen får man internt på enheterna se till att det finns en arbetsmiljö som är så att det känns jättegott att gå hit på morgonen. Att man har förtroende för varandra och uppbackning även i svåra situationer. Jag har ett gäng som är mina och vi finns även för varandra. 

Mötet i receptionen lika viktigt som mötet med läkaren 

Lars lyfter att det handlar om att vara kollegial på tvärs över olika yrkeskompetenser. Allt för att skapa en så god patientupplevelse som möjligt. 

– För patienten är första mötet med receptionisten lika väsentligt för upplevelsen som mötet med sjuksköterskan, fysioterapeuten, arbetsterapeuten eller doktorn. Att se sig som ett team runt en person som man har ansvar för och där man gör en gemensam insats för att personen ska må bättre. 

Tid för pianospelande och resor 

Nu, när Lars Nygaard-Pedersen precis bestämt sig för att gå i pension som 75-åring, är det dags att ta upp pianospelandet igen. 

– Jag går inte i pension för att jag tycker att livet är trist eller för att jag inte trivs. Jag går i pension för att min plats här tog slut av den positiva orsaken att Vårdcentralen Påarp-Mörarp nu har specialister i allmänmedicin på samtliga fasta läkartjänster. Jag kommer att sakna Vårdcentralen Påarp-Mörarp som gett mig en mycket positiv avslutning på min karriär. Det är en mycket bra arbetsplats och jag har verkligen känt att jag, trots min ålder, varit en del av gänget. 

I februari 2022 fyllde han 76 år. 

– Jag ser pensionen som ett nytt kapitel i mitt liv som öppnar upp för en massa andra möjligheter. Det gäller att se dem och ta tillvara dem. Jag ska börja spela piano, jag har anmält mig till en kurs i statskunskap vid Folkuniversitet i Köpenhamn och jag ska umgås med barnbarnen. Sen fick jag en bok av min fru, ”1000 platser att se innan du dör”. Vi kom fram till att vi har 930 ställen kvar! 

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Tänk på att webbredaktionen inte kan svara på eventuella frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.