Kocken Ing-Marie Mattsson står i ett kök med diverse köksutrusting runtomkring

Goda måltider är en viktig del i patientens behandling

I Region Skåne serveras dagligen 5 000 portioner mat till inneliggande patienter. Att det ska vara både gott och näringsriktigt är en självklarhet eftersom maten spelar en betydande roll i behandlingen. Ing-Marie Mattsson arbetar som kock i ett av Region Skånes fyra produktionskök.

– Näringsrik mat är viktigt för tillfrisknandet när man är sjuk och det är en drivkraft för mig att veta att maten jag lagar gör nytta för patientens sjukhusvistelse och behandling. När jag lagar maten tänker jag alltid på patienterna. Det ska vara så som jag själv skulle vilja ha det - gott, näringsrikt och se smakfullt ut, säger Ing-Marie.

Måltiderna tillagas från grunden med råvaror som till största del är närproducerade, ekologiska och årstidsanpassade. Faktorer som ålder och sjukdom påverkar näringsbehovet och därför kan inte alla patienter äta samma mat. Det innebär gedigen och noggrann planering bakom varje måltid som serveras.

– I produktionsköket i Kristianstad lagar vi varje dag frukost, lunch och middag till cirka 300 patienter. Det finns många olika kostbehov som vi behöver ta hänsyn till när vi planerar och lagar maten. Olika specialkoster som gäller för allergiker, äldre, barn, patienter som genomgått transplantation eller har mag- och tarmsjukdom. Variationen ger omväxling och gör mitt jobb spännande att gå till, berättar Ing-Marie.

Sommarjobb banade väg för kockkarriär

Ing-Marie har alltid varit intresserad av matlagning men visste inte att det skulle bli hennes karriär när hon för 30 år sedan tog ett sommarjobb på produktionsköket i Kristianstad.

– Jag har alltid tyckt om att laga mat och den stora fördelen med detta jobb är variationen i arbetet och arbetstiderna som är mer bekväma än restaurangbranschens. Jag har suttit med i Region Skånes menyråd som tar fram nya förslag på menyer eller säsongsanpassar de recept som finns. Man äter ju även med ögonen och en sådan enkel förändring som att servera en dessert i genomskinligt glas kan höja patientens aptit.

Valbara rätter ger nöjda matgäster

På menyn finns flera rätter som patienten kan välja mellan, något som kan minska matsvinnet. Populäraste rätten på Centralsjukhuset i Kristianstad är de hemlagade köttbullarna och pannbiffarna.

– Att patienterna är nöjda är det viktigaste och vi får då och då hurrarop från matgästerna. Det kan vara uppskattande mejl eller lappar på brickorna som kommer i retur.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!