• I sitt arbete möter Fredrik Brodd ofta svårt sjuka patienter. Att vara mänsklig och professionell samtidigt är viktigt i arbetet som sjuksköterska, menar han.

Fredrik har omvårdnad i blodet

Innan sjuksköterskan Fredrik Brodd går in till en patient saktar han alltid ner tempot. Tar några långsammare steg och ställer om fokus till just den patienten. Fredrik tror att det är just för sitt lugn och att han tar sig tid för patienterna som han nu får pris som årets hematologisjuksköterska.

Fredrik Brodd är en av Region Skånes 8 900 sjuksköterskor. Han arbetar på CSK, Centralsjukhuset i Kristianstad med hematologi, det vill säga blodet. I motiveringen till priset står bland annat att han gör avtryck i patienters och anhörigas liv. Hur då?

– Jag tycker att på något sätt faller det sig så att människor har lätt att prata med mig och öppna sig för mig. Under det senaste arbetspasset till exempelvis frågade en av patienterna efter mitt namn. Personen sa att: ”Jag känner mig trygg med dig”. Så jag har väl gjort avtryck, säger Fredrik Brodd.

Lindar inte in frågor

Fredriks arbete är omväxlande. I ett rum kan det ligga en svårt cancersjuk kvinna som får cellgifter. I rummet intill en äldre herre med hjärtproblem, eller en kvinna med ohållbara hemförhållanden som trillat i sin bostad. Hematologiavdelning 123 i Kristianstad tar nämligen inte enbart emot patienter med blodsjukdomar.

Oavsett hur svår sjukdom det handlar om är det viktigt för Fredrik att vara lugn och rak. Han säger alltid som det är, utan omskrivningar.

– Jag vill inte linda in frågor. Då handlar det om att vara väldigt mänsklig och socialt intelligent och känna av var folk befinner sig och vad som är vettigt att säga. Att ha fingertoppskänsla i det sociala samspelet är extremt viktigt.

Även vara medmänniska

Fredrik sätter sig ofta på sängkanten och presenterar sig när han pratar med patienterna. För det handlar om att stanna upp och försöka ta sig tid för varje patient, i varje möte. Arbetet som sjuksköterska handlar både om att vara skicklig i sitt yrke och att vara en medmänniska.

– Båda delarna är viktiga, speciellt när det gäller cancersjukdomar. Att man är en blandning mellan profession och att vara människa. Det får inte bli för stelt, utan man ska våga prata om annat än sjukdomen om patienten är öppen för det. Och att bara kunna vara.

Nu får du pris. Vad är det som gör dig så bra?

– Det är en svår fråga. Jag tror att det är för att jag har fått fäste i både hematologin och omvårdnad. Jag har ett gediget intresse och läser mycket om sjukdomar och hematologi, även på fritiden. För mig är det inte bara ett jobb, utan det följer med mig hem. Det finns alltid någon sjukdom eller något läkemedel som jag vill veta mer om!

Det är en stabil avdelning med god bemanning, god arbetsmoral och kunnig personal som är orsaken till att Fredrik Brodd trivs så bra på jobbet på Hematologiavdelningen 123. Hit kom han för snart sex år sedan, efter tidigare jobb som undersköterska, med patienter med demens och på en akutmottagning.

Chefer som lyssnar

– Jobbet har gett mig många möjligheter. Det fanns välfungerande rutiner, kunnig personal och bra kollegial moral när jag kom hit. Det har fostrat mig och gett mig möjlighet att utvecklas. Jag upplever att cheferna lyssnar på mig och jag får åka på utbildningar.

Vad är det bästa med ditt jobb på CSK i Kristianstad?

– Att jag kan jobba med många olika saker. Det är ett jobb som är socialt och också personligt utvecklande. Det är ett samhällsviktigt yrke med stor efterfrågan där du alltid kommer ha en anställning. På avdelningen har vi en bra blandning av äldre och yngre och människor från olika kulturer. Vi trivs jättebra ihop. Det är som att leva i en jättestor relation med 35 personer. Vi har alltid roligt och täcker upp för varandra. Priset jag får är allas förtjänst.

Fakta

  • Årets hematologisjuksköterska är en utmärkelse som delas ut av Blodcancerfonden i samarbete med Nationellt Nätverk för Hematologisjuksköterskor i Sverige (HEMSIS).

  • Fredrik kommer att få sitt pris nästa år, eftersom årets nationella hematologiska fortbildningsdagar är inställda med anledning av covid-19.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!