Att stärka den gravidas egna förmåga är viktigt som barnmorska

Barnmorskorna arbetar för dig som är gravid, vill lämna cellprov eller behöver råd kring din sexuella hälsa. Emelie Åkergren arbetar som barnmorska på barnmorskemottagningarna i Ängelholm och Örkelljunga.

Barnmorskan träffar kvinnor i alla åldrar, från unga vuxna till äldre kvinnor. Emelie berättar om barnmorskans breda arbetsfält.

– Vi tar hand om våra gravida från start till efter det att bebisen har kommit. Sedan har vi även hand om sexuell och reproduktiv hälsa. Vi ger rådgivning till dem som inte vill bli gravida och dem som vill testa sig för smitta. Vi tar även hand om äldre kvinnor med vissa gynekologiska problem och ger klimakterierådgivning.

Barnmorska ett naturligt val

För att arbeta som barnmorska krävs en grundutbildning som sjuksköterska och därefter en vidareutbildning på 1,5 år. Emelie har alltid fascinerats av processen kring att föda och har sett den delen av kvinnolivet som intressant. Därför föll det sig naturligt att bli just barnmorska.

– Jag har arbetat som barnmorska i tre år. Jag började arbeta på förlossningen och var där ungefär ett halvår. Sedan dess har jag arbetat på barnmorskemottagningarna i Ängelholm och Örkelljunga.

Stärka kvinnor

Att arbeta stödjande och stärkande för att kvinnor ska våga lita på sina naturliga inneboende förmågor, är en viktig del i jobbet som barnmorska för Emelie.

– Många är rädda och vet inte vad de ska förvänta sig inför en förlossning. Det är svårt att förmedla kunskap kring något som de aldrig varit med om, men vi försöker ge dem det stöd som de behöver för att inte vara rädda utan känna sig peppade inför förlossningen. Där kan vi göra stor skillnad.

Utbildar sig till hjälpmamma i amning

Många barnmorskor väljer att specialisera sig inom ett område. Emelie arbetar särskilt med amning.

– Amning ingår i alla barnmorskors grundutbildning, men där finns mycket att jobba med. Det finns många seglivade myter om just amning. En misslyckad amning kan leda till en jättesorg som många bär med sig genom livet.

Emelie utbildar sig även för att bli så kallad hjälpmamma inom den ideella föreningen Amningshjälpen. Dit kan mammor ringa för att få hjälp och stöttning med amning.

Barnmorskemottagningarna inom Primärvården Skåne

Region Skåne har 34 offentliga barnmorskemottagningar. På våra barnmorskemottagningar får du hjälp om du är gravid, vill lämna cellprov eller behöver råd kring din sexuella hälsa.

Här arbetar Emelie:

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!