• Anna Blom står framför en byggnad

    Anna Blom vill som forskare ha flera områden för att göra upptäckter. – När allt faller på plats är det jättekul, säger hon.

Anna Blom forskar för att hitta guldkornen

Visste du att det ibland är slumpen som kan ge ett genombrott för en forskare? Viljan att förstå och hjälpa patienter är drivkrafter för Anna Blom, professor inom medicinsk proteinkemi.

Liv kan räddas tack vare tillfälligheter - och forskning med en stor dos uthållighet. Det vet Anna Blom som älskat forskning ända sen hon var liten.

– För en patient som har en sällsynt sjukdom kan forskningen betyda allt, för just den patienten. Även om det är en sällsynt sjukdom känns det viktigt att hjälpa! säger Anna Blom, som både är knuten till Medicinsk service i Region Skåne samt Lunds Universitet, där hon arbetar som professor.

Fokus för Anna är forskning i komplementsystemet, som är en del av det medfödda immunförsvaret. Det medfödda immunförsvaret finns i allt från sjögurkor till människor!

– Många forskare gräver djupt inom ett område, men jag vill ha flera för att ha chans att göra övergripande upptäckter och hitta guldkorn. När allt faller på plats är det jättekul och du får ett "flow", ett flyt som är fantastiskt.

Hennes forskning spänner över breda fält - från bröstcancer, diabetes, infektioner och till reumatologiska sjukdomar. Hon är också knuten till Klinisk kemi och farmakologis verksamhet och utgår från laboratoriet i Malmö.

Slumpen kan ge guldkorn

– Ibland är det slumpen som avgör. Av ren tur eller en slump upptäckte jag biomarkören, COMP, i blodet som skiljer mellan aggressiv och mindre aggressiv bröstcancer.

I framtiden hoppas Anna att ett blodprov där man mäter COMP kan visa om patienten har en mer aggressiv bröstcancer som dessutom är svår att behandla med cellgifter och därmed behöver mer avancerad behandling.

Utmanande forskning

Anna Blom har en biomedicinsk utbildning som grund och har disputerat i medicinsk- och fysiologisk kemi i Uppsala.

– Jag vill förstå hur det medfödda immunförsvaret fungerar och förstå varför det ibland gör oss sjuka. Möten med patienter är sällsynta, men ändå är patienten hela tiden i tankarna.

– Det handlar om grundläggande forskning. Ofta behövs flera års studier innan ett nytt test eller en ny behandling kan göra skillnad för patienten.

Varför blev du forskare?

– Redan som sjuåring smet jag från skolan för att följa med min mamma som var forskare, genetiker i hemstaden Krakow. Det var jätteroligt!

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!