Region Skånes arbete med anledning av kriget i Ukraina
Region Skånes arbete
Region Skåne ansvarar för viktiga samhällsfunktioner som måste fungera oavsett händelse eller kris.
I nuläget finns inte någon direkt påverkan på Region Skåne. Alla verksamheter drivs som vanligt.
Var uppmärksam på felaktig information
Det sprids en hel del felaktig information om kriget i sociala medier. Tänk på att vara uppmärksam och källkritisk. Dela inte information vidare om du inte vet vem som står bakom. Det förekommer även skadlig kod som kan spridas vidare i it-miljön. Öppna därför inte bilagor som exempelvis filmer, dokument och länkar från källor som du är tveksam till.
Region Skåne redo att hjälpa till i krisen
Region Skåne kommer att bidra på de sätt som behövs i den kris som har uppstått i och med kriget i Ukraina. Engagemanget är stort och många vill hjälpa till. Det är viktigt att insatserna samordnas med andra myndigheter.
Vaccination mot covid-19
Personer som flytt kriget i Ukraina kan vaccineras hos vaccinatörer som kan ta emot personer som inte har svenskt personnummer. I nuläget görs detta på vårdcentraler eller vid någon av Region Skånes mobila vaccinationsenheter.
Låg vaccinationstäckning i Ukraina
Ett intensivt arbete pågår för att de människor som kommer till Skåne från Ukraina ska kunna erbjudas möjligheter till vaccination mot covid-19.
I samarbete med Migrationsverket, Länsstyrelsen och kommunerna pågår också planering för att genomföra riktade vaccinationsinsatser där mobila team åker ut ankomstboenden och andra samlingsplatser för att erbjuda vaccination.
Vaccinationsinformation på ukrainska (1177.se)
Vård av personer som flytt från Ukraina
I dagsläget ska en person som flytt i samband med Rysslands invasion av Ukraina och behöver vård få det som att de vore asylsökande. Det gäller både personer som är här enligt EUs massflyktsdirektiv och personer som är här enligt ramen för den fria rörligheten (möjlighet att vistas i EU-land utan uppehållstillstånd). I vanlig ordning ska de hänvisas till rätt vårdnivå för bästa omhändertagande.
Vårdgivare som möter människor som flytt som är i behov av vård ska erbjuda dem vård motsvarande det som ges till asylsökande.
Information kring hur man söker vård i Sverige på engelska (1177.se)
Region Skåne bidrar i nationell läkemedelsdonation
Samtliga regioner i Sverige har enats om att gemensamt donera läkemedel till Ukraina. Det rör sig om ett fyrtiotal olika läkemedel från det Nationella läkemedelsförrådet.
Behovet av läkemedel till den ukrainska hälso- och sjukvården är stort. Genom EU:s samordning till stöd för Ukraina gjorde Socialstyrelsen nyligen en förfrågan till samtliga regioner om möjlighet att stödja med läkemedel och sjukvårdsutrustning.
Flera av de läkemedel som den ukrainska hälso- och sjukvården nu efterfrågar finns i det Nationella läkemedelsförrådet. Under pandemin har förrådet byggts upp, då regionerna gemensamt köpt in kritiska läkemedel. Donationerna bedöms inte påverka robustheten i regionernas läkemedelsförsörjning.
Regionernas gemensamma samordning av läkemedel hanteras av den så kallade fyrlänsgruppen; Region Skåne, Region Stockholm, Region Östergötland och Västra Götalandsregionen. Läkemedelsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i uppdrag att samordna transporter av läkemedel till Ukraina.
Flyktingar från Ukraina behöver inte ha biljett för att resa med Skånetrafiken
Från och med 1 november ska flyktingar från Ukraina som behöver resa kontakta Migrationsverket eller lösa biljett.
Viktig information om du ska passera bron med ukrainsk bil, nödhjälp eller flyktingar
Alla personbilar med ukrainsk registreringsskylt får fram till den 31 augusti 2022 tillåtelse att köra över Øresundsbron utan att betala. Transporter med nödhjälp eller flyktingar måste på förhand godkännas för att få tillåtelse att passera utan att betala.