Verktygslåda för forskare

Här lägger Centrum för primärvårdsforskning upp olika verktyg för din forskning, såsom gratis statistikprogram, ordlistor och länkar till matnyttig information.

Lunds universitets grants calendar

Inloggning via Medicinska fakulteten (grantscalendar.web.med.lu.se)

Sökmotorer

Tips på sökmotorer för vetenskaplig litteratur.

PubMed via Medicinska fakultetens bibliotek (Lunds universitet)

MedSök via Region Skåne

 
Här finns ett förslag på tre seminarier som är anpassade till det vetenskapliga arbetet. Samla gärna ihop en grupp skrivande kollegor och testa!
Materialet har tagits fram av AVC-koordinator Disa Dahlman.

Forskningsmetodik

Information om statistikprogram

Användbar information om olika statistikprogram (Stata, SPSS, SAS, och R) inklusive exempel och moduler för självstudier, från UCLA.

Utförlig guide för insamling och analys av data. Här kan du till exempel få idéer till hur du skapar en data management-plan. 

Statistikprogram: PSPP

PSPP är ett gratis statistikprogram som passar bra till ST-arbeten och andra projekt med enklare statistik. I manualen hittar du länkar till programmet och instruktioner för att komma igång. I övningsmappen hittar du datafiler till olika statistikövningar i manualen.

Mappen är komprimerad och kan öppnas med program som WinZip (Windows) eller Archive Utility (Mac). Beroende på dina inställningar i din webbläsare kan filen med Övningsmappen komma att antingen laddas ner direkt till den mapp du valt för nedladdningar eller så får du en fråga var du vill spara filen. Observera att du behöver PSPP för att öppna .sav-filerna i Övningsmappen.

Vetenskapliga termer och begrepp

Det här är en kort ordlista med vanliga termer och begrepp inom framför allt epidemiologi och statistik.

Fildelning: LU Box

LU Box är en fildelningstjänst i molnet för anställda vid Lunds universitet. Den ger dig möjligheter att dela filer mellan dina datorer, telefonen eller andra mobila enheter. Den ger också möjlighet att enkelt dela filer både med kollegor inom Lunds universitet och med kollegor och samarbetspartners som inte arbetar på Lunds universitet.

LUCAT används för inloggning till LU Box.

Med LU Box använder du en molntjänst som uppfyller höga säkerhetskrav. Box är den enda leverantören som klarade SUNET:s alla säkerhetskrav som ställdes vid upphandlingen av tjänsten; krav som centraliserad användarhantering, SSO, krypterad lagring, PUL och Safe Harbour.

Checklistor för granskning av olika studietyper

Critical Appraisal Skills Programme (CASP) har checklistor för granskning av olika studietyper såsom RCT, fall-kontroll med mera. Bra som stöd vid journal clubs till exempel.

OpenEpi

På OpenEpi hittar du användarvänliga statistikredskap för olika typer av studier. Här finns en mängd olika kalkylatorer för uträkning av exempelvis signifikans och statistisk styrka.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Observera att webbredaktionen inte kan svara på frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.