Pågående medicinsk forskning
De flesta studierna rör de stora folksjukdomarna; cancer, hjärt- kärl, diabetes och rörelseapparaten. Utöver detta pågår flera stora forskningstudier där syftet är att bygga upp stora kunskapsdatabaser i Skåne där Region Skåne medverkar.
Studierna syftar till att ge forskarna mer kunskap om sjukdomarnas uppkomst, för att kunna förebygga dem, ställa bättre och tidigare diagnos, och hitta nya bättre behandlingsmetoder och läkemedel.
Exempel på forskningsstudier:
BIG3 - forskning om folksjukdomar
BIG3 är ett forskningsprojekt med fokus de tre folksjukdomarna kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), kardiovaskulära sjukdomar och lungcancer.
Målet med forskningen är att bättre förstå mekanismerna bakom dessa sjukdomar för att kunna ta fram nya behandlingsmetoder. Metoderna ska leda till tidigare och säkrare diagnostik och bättre behandling.
GÅS - Gott åldrande i Skåne
Gott åldrande i Skåne riktar sig till ett urval av personer som är 60 år och äldre och bor i Malmö, Eslöv, Hässleholm, Osby och Ystad. Syftet är att få ökad kunskap för att bättre förstå vad som påverkar äldres hälsotillstånd och deras vård och omsorg.
Forskningsresultat från GÅS - Lu.se
Forskningsprojekt kring bristningar
Helsingborgs lasarett är ett av flera sjukhus i Sverige som anslutit sig till EVA-studien, en vetenskaplig studie som undersöker om man kan undvika större bristningar vid förlossning med sugklocka. Studien vänder sig till dig som väntar ditt första barn.
Screeningstudien Astr1d
Astr1d är en screeningstudie som omfattar nyfödda i Sverige. Screeningen ska identifiera barn med en ökad risk för autoimmun diabetes (typ 1-diabetes). Screeningprovet tas på blodet i navelsträngen och är både riskfritt och smärtfritt. Sammanlagt beräknar man i Skåne screena cirka 50 000 barn. Studien leds av Region Skåne i samarbete med Lunds universitet.
Aktuellt om vetenskap & hälsa
- 2021-01-27Genvariant tros orsaka stroke
- 2021-01-25Misslyckande att rapportera forskningsresultat – hot mot folkhälsan
- 2021-01-19De försöker återställa hjärnans signalering och öka kunskapen om hjärnsjukdomar
- 2021-01-15Forskare kritiska till hur modeller använts för att beräkna effekt av åtgärder mot corona
- 2021-01-14Generna spelar roll vid främre korsbandsskada