Stadsexpresser

Stadsexpresser är ett koncept för att utveckla stadstrafiken i Skåne och erbjuda en snabb, bekväm och enkel resa för dig som resenär.

Finansiering av stadsexpresser sker delvis genom Sverigeförhandlingen, som är ett avtal mellan staten, Region Skåne och berörda kommuner i Skåne. Införandet av stadsexpresser ska förbättra tillgängligheten och kapaciteten i transportsystemet i takt med ökat bostadsbyggande.  

Stadsexpresser finns i Malmö, MalmöExpressen och Helsingborg, HelsingborgsExpressen. Samtliga fordon är eldrivna där av- och påstigning sker genom alla dörrar.  

Stadsexpresser i Malmö 

2015 infördes den första stadsexpressen på linje 5 i Malmö. Under kommande tio år kommer linje 5 fortsätta att utvecklas. Ytterligare fyra nya stadsbusslinjer kommer att omvandlas till MalmöExpresser:  

  • Linje 2: Kastanjegården-Lindängen-Söderkulla-Nyhamnen. Klart december 2027. 
  • Linje 4: Limhamn Kalkbrottet-Segevångsbadet. Klart december 2024. 
  • Linje 5: Stenkällan-Rosengård-Västra Hamnen. Utveckling av dagens MalmöExpressen. Klart december 2024. 
  • Linje 8: Lindängen-Hermodsdal-Västra Hamnen. Fordonen invigdes i juni 2022. Arbete med att färdigställa infrastrukturen pågår fram till 2030.
  • Linje 10: Malmö C-Lorensborg-Hyllie-IKEA Hubbhult-Svågertorp. Klart december 2027. 

Stadsexpresser i Helsingborg 

I juni år 2019 infördes HelsingborgsExpressen på linje 1. I samband med detta fick linjen en kortare sträcka och nya fordon började användas.

HelsingborgsExpressen 2 kommer att trafikera Mariastaden – Maria station – Helsingborg C – Närlunda– Östra Ramlösa med trafikstart i december år 2024.

HelsingborgsExpressen 3 kommer att trafikera Helsingborg C – Västergård samt angöra Ramlösa station. Utredning av detaljerad linjesträckning av södra grenen pågår och planerad trafikstart är i december år 2027.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta gärna vilken information som är fel eller saknas genom att skicka en synpunkt till webbredaktionen.

Observera att webbredaktionen inte kan svara på frågor som du ställer här.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.